Flera döda i våld efter valet i Kenya

Minst fem personer har dödats under våldsamma protester efter presidentvalet i Kenya.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den sittande presidenten Kenyatta ser ut att behålla makten efter tisdagens presidentval i Kenya. Enligt preliminära siffror har han vunnit över oppositionsledaren Odinga med 54,3 procent mot 44,8 procent, rapporterar TT. Men opinionsmätningar tydde på ett mycket jämnare resultat och efter att Odinga kommit med anklagelser om valfusk har våldsamma protester brutit ut på flera platser.

Fem döda

Minst fem personer har dödats, rapporterar al-Jazira. Två av dem sköts ihjäl i huvudstaden Nairobi på onsdagen, då de enligt polisen utnyttjat protesterna för att begå stölder. Under torsdagen spred sig protesterna till ytterligare ett slumområde i huvudstaden, uppger AP.

I regionen Tana River i sydöstra Kenya uppger polis att en person huggits ihjäl vid en valräkningslokal av fem knivbeväpnade män.

– Våra poliser dödade två av dem och vi letar efter andra som flydde, säger regionala polischefen Larry Kieng, skriver al-Jazira.

Tårgas

I Odingas hemstad Kisumu tog polis till tårgas mot oppositionsledarens anhängare, och ska även ha skjutit mot dem.

– Han accepterar inte resultatet och det är därför vi är ute på gatorna, men polisen har börjat skjuta, säger demonstranten Sebastian Omolo till al-Jazira.

Försök till hackning

Odinga hävdade på onsdagen att hackare hade lyckats ändra inrapporterade siffror från vallokalerna. Valmyndigheten bekräftade på torsdagen att man utsatts för ett intrångsförsök från hackare. Attacken sägs dock ha misslyckats, rapporterar TT.

Enligt internationella valobservatörer finns inga tecken på att röstandet har manipulerats. Ett slutligt valresultat finns tidigast under fredagen. Valövervakningsledaren John Mahama, tidigare president i Ghana, manade på torsdagen till lugn inför att de slutliga siffrorna redovisas, skriver AP.

Många kenyaner oroas för en ny stor våldsvåg, liknande den efter valet 2007, då minst 1 200 människor dödades.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons