Nyheter

Flyktingbarn behöver gode män

Många svenskar vill hjälpa flyktingar, men få vet hur. Ett sätt kan vara att bli god man åt ett ensamkommande flyktingbarn. Det behövs nämligen tusentals gode män.

De flyr kriget utan föräldrar och anhöriga, ofta utan identitetshandlingar. Det handlar om de ensamkommande flyktingungdomarna, som blir allt fler.

Enligt lag har de rätt till en god man. En vuxen ställföreträdare som hjälper barnet i asylprocessen. Bland annat.

– En god man har en nyckelfunktion för de här barnen. Även om de inte har hand om den dagliga omsorgen gör en engagerad god man hela skillnaden, säger Ida Hellrup, chef för överförmyndarförvaltningen i Uppsala län.

Det handlar om att företräda barnen inför olika myndigheter. Men också om att vara ett mentalt stöd – och någon som barnet helt enkelt kan vara trygg med.

Även om begreppet god man låter aningen ålderdomligt är behovet i högsta grad påtagligt. Främst har landsbygdskommunerna svårt att hitta folk.

Arvoderar gode män

I Sorsele – som tar emot flest ensamkommande barn per invånare – har kommunen valt att arvodera gode män på heltid.

– Det är det enda sättet för att få det att fungera eftersom det är så långa resor här uppe. De här personerna är gode män för upp till tio ensamkommande flyktingbarn och det motsvarar en heltidsinkomst, säger Björg Sjögren, överförmyndare i Sorsele kommun.

Men så var det inte tänkt från början. Idén är att god man ska vara ett lekmannauppdrag, som man inte åtar sig på grund av pengarna.

– Man ska inte ta det här jobbet om man inte vill hjälpa de här barnen att få stanna. Det är ju målsättningen, säger hon.

Rekryterar kontinuerligt

I Uppsala har kommunen än så länge kunnat förse alla ensamkommande flyktingbarn med god man, men nu börjar det bli knivigt.

– Det fortsätter att komma jättemånga barn och vi är tacksamma för alla som anmäler sitt intresse. Vi rekryterar kontinuerligt, säger överförmyndaren Ida Hellrup.

Och det lär behövas. Under hela 2011 fanns i Uppsala behov av 50 gode män till ensamkommande. Det är lika många som behövdes under bara en vecka i augusti i år.

12 000 ensamkommande flyktingbarn väntas komma till Sverige i år. Alla ska de få en god man.

Vem kan då bli detta? Den som är engagerad, ostraffad och ansvarsfull. Och som har tid. Ungefär så skulle kriterierna kunna sammanfattas. Det är därför vanligt att pensionärer och egenföretagare med flexibla arbetstider tar på sig uppdraget.

– Många som engagerar sig har också själva flytt sitt hemland längre tillbaka i tiden och fått upp ögonen på behovet på så sätt, säger Ida Hellrup.

Lagen behöver ses över

Men lagen behöver ses över, menar Eva von Scheele, jurist på Sveriges kommuner och landsting. Den kom till i en tid när flyktingtrycket inte alls var lika stort som i dag.

– Om du visste vad överförmyndarna trollar med knäna för att hitta människor, säger hon.

Ändå är det inte tillräckligt. Lekmännen är för få.

Förstår du att kommunerna anställer, trots att uppdraget ska vara ideellt?

– Ja, det gör jag. Men det var inte så som lagstiftaren hade tänkt.

Dessutom har god man-uppdraget för de ensamkommande flyktingbarnen utökats till att vara så mycket mer än någon som bara håller ordning på pengarna för en omyndig person.

– Det har blivit mer av ett socialt uppdrag på senare tid, och det ska man vara medveten om, säger Eva von Scheele och fortsätter:

– Men det glädjer mig ofantligt att det finns ett så stort intresse.

Fler artiklar för dig