Nyheter

Höjd försäkring stjälper kyrkors flyktinghjälp

Chockhöjd försäkringspremie och självrisk – eller indragen försäkring. Nu kan kyrkor runt om i landet tvingas att stoppa planerna på asyl- och flyktingboenden i sina lokaler.– Det är många som har problem med sina försäkringar, säger Hans Johansson på Equmeniakyrkan.

1 av 4

Sedan i september har den pensionerade pastorn en projektanställning inom Equmeniakyrkan där han ansvarar för att inspirera och vägleda församlingar i hur flyktingar och asylsökande kan få stöd.

Ska utredas skyndsamt

Varje måndag hålls en telefonkonferens där Hans Johansson och andra religiösa företrädare samtalar med representanter för olika myndigheter och ideella organisationer.

– När vi pratade förra veckan förklarade jag att våra kyrkor inte kan gå vidare i sina planer om vi inte hittar någon lösning på försäkringsproblematiken, säger han till Dagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) menade då att alla intresserade borde ta kontakt med sina försäkringsbolag, men Hans Johansson svarade att det inte räckte.

– När vi pratade i veckan lät det lite bättre, då lovade MSB att frågan skulle utredas skyndsamt, säger han.

Samspar stor aktör

Problemen började efter höstens bränder i planerade boenden och nu vägrar flera stora försäkringsbolag att försäkra lokaler som ska användas som asylboenden.

En stor försäkringsaktör i sammanhanget är Samspar. I dagsläget försäkrar de cirka 600 församlingar och för tre veckor sedan fick samtliga ett brev med information om att försäkringsgivaren måste lämna ett skriftligt godkännande för att församlingarnas försäkringar ska omfatta uthyrning eller upplåtelse av lokaler, avsedda att ta emot flyktingar/asylboende.

– Verksamheten med asyl-, flykting-, eller transitboenden är inte något som ingår i församlingarnas försäkringar, men för att hjälpa de som redan ingått avtal med kommun eller annan myndighet om asylboenden har vi gått med på att utöka den vanliga församlingsförsäkringen med denna verksamhet, säger Christina Almtun, affärsområdeschef Företag på Samspars samarbetspartner Svedea, till Dagen.

Hon förklarar vidare att de däremot inte är villiga att utöka försäkringen för de som endast planerar – och ännu inte kommit igång med verksamheten.

– Många församlingar vill gå in och hjälpa till och det kan vi förstå, säger hon.

– Dessvärre är detta att se som en riskökning i försäkringarnas värld och vi måste därför tacka nej till att teckna dessa försäkringar eftersom det i slutändan skulle drabba det stora kollektivet.

”Konstigt resonemang”

Hans Johansson menar att resonemanget är konstigt.

– Man väljer alltså ut en grupp människor som man anser är farligare att försäkra. Är det ens lagligt? frågar han.

Som en direkt följd av den uppkomna situationen har Adekvat försäkring i Växjö börjat erbjuda, bland annat kyrkor och pastorat, en speciallösning utanför den traditionella svenska försäkringsmarknaden.

– Vi har under lång tid riktat in oss på svårförsäkrade risker, säger vd:n Fredrik Ottosson till Dagen.

Många ansökningar

Konkret fungerar det så att Adekvat försäkring tecknar försäkringen, men att det är Lloyd´s i London som står för risken.

Och att det finns ett stort intresse bland kyrkor och pastorat för försäkringslösningen är uppenbart. Under den senaste tiden har ansökningarna ”vält in”.

– Vi jobbar dag och natt. Och vi prioriterar de som i dagsläget inte har någon försäkring alls, säger Fredrik Ottosson, som också berättar att intresseförfrågningar har kommit från i stort sett hela landet.

Fler artiklar för dig