Nyheter

Idrottsklubben som tar ställning för integration

Fotbollsklubben ÖFK, som nyss har gått upp i Allsvenskan, är ett gott e­xempel på mångfald med många nationaliteter på planen. Nu tar de ställning för solidaritet och integration.

1 av 2

ÖFK har tagit hjälp av lokaltidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen för flera manifestationer av "Styrka genom mångfald". Under vinjetten #jämtlandhjälper har sedan utmaningen gått vidare om i l­änet, mycket tack vare tidningarnas bevakning av både små och stora insatser. Det har anordnats klädinsamlingar och språkkaféer, ljusmanifestationer och bullbak.

Faktum är att lokaltidningarna nästan genomfört en slags kampanjjournalistik till stöd för alla som flyr krigets fasor.

Normalt sett brukar inte media ta ställning annat än på ledarplats. Varför är det okej att gå ett steg längre här?

– I den situation Sverige och världen befinner sig i är ett av medias viktigaste uppdrag att verka för demokrati och frihet, och då ser vi inga hinder att göra lite av kampanj i frågan, säger Stefan Nolervik, journalist på Östersunds-Posten, som själv skrivit och bloggat flitigt om utsatta flyktingar.

Ingen annanstans i Sverige just nu har så många samlade insatser för solidaritet och integration dokumenterats som i Jämtland. Varför tror du att ni har utmärkt er på det här sättet?

– Jag tror att det finns en tradition här av att hjälpa. Redan under andra världskriget fick jämtarna hjälpa många norrmän som kom över gränsen och flydde kriget och vi ställde upp för tyska krigsfångar som flytt. När vi var små minns jag att Jämtland alltid toppade Röda Fjädern insamlingarna i Hylands Hörna och i välgörenhetsinsamlingar har vi alltid legat i topp. Jag tror att jämtarna har stora hjärtan, säger Stefan.

Länet har inte heller belastats av segregerade områden som skapat konflikt. Tvärt om, menar Stefan, är nog jämtarna ganska öppna och frimodiga och vill tro det bästa om människor.

– Man har insett att de som kommer hit är precis som vi. Det är starka människor som har klarat en lång flykt, och så kommer de hit och vill bebo vår glesbygd. Det kan nog finnas med i vågskålen också att det är bra med lite inflyttning, men mest av allt handlar det om att man vill hjälpa till, säger Stefan.

När han är ute träffar han folk mest hela tiden som vill bidra. Varje dag är det någon som hör av sig.

– Bara häromdagen fick jag höra talas om Skohjälpen, ett jämtländskt initiativ med mål att samla in 10 000 par skor som ska fraktas ner till gränsen mellan Ungern och Kroatien om ett par veckor. Och så har du den lilla tanten i Vaplan, 90 år gammal, som hade stickat 43 par sockar och 23 par vantar. De åkte hon ut med till flyktingförläggningen i Grytan.

Men det finns också motkrafter som ifrågasätter och ogillar det som händer?

– Ja, absolut. Bland annat lades en motion i fullmäktige av SD under hösten där man före­slog att man skulle kräva rumänska staten på ersättning för romerna som är här och tigger. Men det känns som om vi har en välvilligt inställd opinion för flyktingmottagande. Det är klart att vi ska hjälpa dem, säger Stefan.

journalisten Stefan Norlevik.

Fler artiklar för dig