Nyheter

Kristna tyskar ger hem åt flyktingar

Kristna ledare och politiker bjuder flyktingar att bo i deras egna hem. Det är en del av en ny medborgarrörelse som har växt fram i Tyskland för att bistå flyktingar med hjälp.

1 av 2

Det började med att en privatperson bestämde sig för att hjälpa en flykting i nöd genom att bistå med tak över huvudet, uppger Ekumeniska EU-kontoret. Hjälpen kunde finansieras med gåvor och donationer från vänner och familj. Varje person gav några euro per månad. Det blev början på föreningen Fluchtlinge Willkommen (Flykting välkommen).

”Vi tycker inte att flyktingar borde bli stigmatiserade och exkluderade genom att placera dem i massboenden. I stället borde vi erbjuda dem ett varmt välkomnande. Vi tror på att vi kan etablera en mer human och välkomnande kultur gentemot flyktingar”, står det på föreningens hemsida.

Idén är att matcha flyktingar med familjer som vill ta emot dem i sina hem i stället för att hänvisa flyktingarna till anonyma flyktinganläggningar.

Framväxande fenomen

Ekumeniska EU-kontoret talar om fenomenet som en ny växande medborgarrörelse där även flera kristna ledare har involverat sig och öppnat upp sina hem.

En politiker och riksdagsledamot som agerat efter sin kristna övertygelse är Martin Patzelt, CDU.

Martin Patzelt har tagit emot två eritreaner som numera bor i hans privata hem tillsammans med hans familj, rapporterar BBC News. Han bor i en stor villa i Briesen, ett samhälle nära Frankfurt.

Har börjat studera tyska

De unga eritreanerna Haben och Awet delar på övervåningen tillsammans med Martin Patzelts vuxna son. De kan prata på bruten engelska men har också börjat studera tyska. Första gången Martin Patzelt träffade Haben och Awet var i den lokala katolska kyrkan han brukar gå till.

– Fientlighet mot tillströmningen av flyktingar kan endast lösas genom att engagera vanliga tyska medborgare, säger han till BBC News.

Människor som bygger små broar för att få kontakt med flyktingar hjälper dem att få ett ansikte och ett namn mitt i den anonyma massan av asylsökande flyktingar, menar Martin Patzelt.

Fler artiklar för dig