Nyheter

Kyrkor tveksamma till gränskontrollers effekt

Sedan i går kontrolleras Sveriges gränser. Grannländerna är positiva. Men kyrkor som Dagen pratat med tror inte att kontrollerna kommer att påverka flyktingsituationen alls.

Tågen som varje dag går över Öresundsbron fylls nu av gränspoliser som kontrollerar vilka som är ombord. Har man uppehållstillstånd, är medborgare i Sverige eller vill söka asyl släpps man igenom.

– Vill man inte söka asyl blir det en uppgift för polisen att utreda om avvisning ska ske, sa Thomas Wallberg, kommenderingschef på polisen i går.

Orsaken till den hastigt inkallade gränskontrollen är att regeringen vill ha ordning och reda vid landets gränser. Beslutet kom efter påtryckningar från Migrationsverket.

Främst kommer gränskontrollerna märkas i de städer som har landgräns eller färjeförbindelse med Tyskland eller Danmark. Det vill säga Malmö, Helsingborg, Göteborg och Trelleborg. Det är här de flesta flyktingar väljer att resa in.

Id-kontroller på färjor

Dessutom har flera rederier redan infört id-kontroller och nekat personer utan giltiga handlingar att gå ombord. Sara Schmidt vid volontärorganisationen Rostock Helps uppgav till TT att ett 40-tal av 100 passagerare kom tillbaka från den färja som avgick till Sverige i går morse. De blir alltså kvar i Tyskland.

Trelleborg är den ort som Rostockfärjorna anländer till. Här har man lång erfarenhet av flyktingmottagande. Under andra världskriget anlände de vita bussarna hit. Samma sak hände under Bosnienkriget.

– Det som händer nu i och med gränskontrollerna liknar på ett kusligt sätt när judiska läkare försökte komma in i Sverige under andra världskriget, men förvägrades, säger Gustaf Centervall, kyrkoherde i Trelleborg.

Församlingen samarbetar med kommunen och har öppnat ett kapell för mottagning av kläder och hygienartiklar till flyktingar – något som Dagen berättade om för några veckor sedan.

Centervall har förståelse för regeringens beslut att kontrollera gränserna, men är kritisk till effekterna av det.

– Vad vi gör nu är att tala om för de hungriga och traumatiserade människorna att det nu finns ytterligare en gräns att ta sig igenom. Varje land försöker säga: åk någon annanstans. Man kan undra om EU fullständigt tappat sin människosyn, säger han.

Hjälparbetet fortsätter

Gränskontrollerna kommer inte göra att färre flyktingar söker sig till Sverige – bara att trycket på gränserna blir större, tror han.

– Vårt arbete med att hjälpa flyktingar med kläder och hygienartiklar kommer dock inte att påverkas av själva gränskontrollerna, säger han.

Samma budskap ger andra församlingar i Skåne som Dagen pratat med. De jobbar på som tidigare.

I Norge och Finland applåderas beslutet och gränskontrollen beskrivs som en vändpunkt i svensk flyktingpolitik. Så uttrycker Finlands inrikesminister Petteri Orpo saken.

Men Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vill inte ta efter det svenska exemplet.

– Jag vill inte ha kaotiska scener, som man sett i en rad andra länder, säger han.

Fler artiklar för dig