Nyheter

Regeringens nya paket för att få färre att söka asyl

Nu talar regeringen om att antalet asylsökande måste minska, och att tillfälliga uppehållstillstånd ska gälla för i stort sett alla, inklusive ensamkommande flyktingbarn. "Nu behöver svenskt flyktingmottagande ett andrum", löd statsminister Stefan Löfvens (S) budskap.

Alla tidigare åtgärder och överenskommelser räckte inte. Nu har regeringen presenterat ytterligare skärpningar av migrationspolitiken, och budskapet är att antalet asylsökande i Sverige måste minska och andra EU-länder ta sitt ansvar.

Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) presenterade på en pressträff en tillfällig lagstiftning som ska gälla i tre år där tillfälliga uppehållstillstånd ska gälla alla asylsökande, även ensamkommande barn. Det enda undantaget är kvotflyktingar.

Regeringen ville också ha skärpt bevakning av landets gränser, där ID-kontroller införs på samtliga kollektiva transportsätt från kontinenten. För de som söker asyl kommer rätten till anhöriginvandring att begränsas och försörjningskraven att höjas. Uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl ska enbart beviljas i ytterst begränsade fall, och regeringen vill också införa ett sätt att på medicinsk väg åldersbestämma asylsökande, för att avgöra om de är barn eller inte.

– Vi värnar rätten att söka asyl, men svensk lag ska anpassas till lägsta EU-nivå, sa Stefan Löfven.

Han berättade även att han informerat EU-ledningen om Sveriges nya hållning, och att syftet med åtgärderna är att asylsökande ska söka sig till andra europeiska länder.

– Det går inte att kombinera fri rörlighet med flykt från ansvar, löd statsministerns syrliga kritik av EU-systemet.

Det var två allvarliga statsråd som höll i pressträffen, som blev mest dramatisk då Åsa Romson inte kunde hålla tårarna tillbaka. På en fråga hur de vanligtvis så flyktingvänliga miljöpartisterna kommer att reagera på de här åtgärderna svarade hon "chockade", och kunde under svarets gång inte hålla uppe fasaden när hon berättade att det bästa sättet att hjälpa "mina miljöpartistiska kommunalråd är att göra någonting".

Hon kallade de samlade åtgärderna för "extraordinära", och påbörjade redan under pressträffen att diskutera historieskrivningen, där Sverige tagit emot 80 000 asylsökande på två månader.

– Den här perioden kommer vara en stolthet för oss när historia skrivs, sa Åsa Romson.

Lagstiftningen som regeringen aviserade hoppas de ska vara på plats i april.

Läs även om reaktionerna på regeringens utspel. 

Fler artiklar för dig