Nyheter

Rörigt när flyktingar anländer till Centralen

Den goda viljan att hjälpa flyktingar kan också skapa kaos. Nu ber ägarna till Centralstationen i Malmö Svenska kyrkan om hjälp att organisera frivilligarbetet på plats.

1 av 2

När ett par hundra flyktingar och ett par hundra frivilligarbetare samlas på Centralen, så kan det bli lite rörigt, berättar Carita Ibarra, stiftsdiakon i Lunds stift.

– Just i morse (tisdag morgon) kom väldigt många till Malmö central och där fanns många frivilliga som vill göra en insats, då blir det lätt kaotiskt.

– Så nu har vi fått en förfrågan från företaget Jernhusen, som äger centralstationen, om vi kan hjälpa till att organiserar det här frivilligarbetet.

Krismöte om situationen

I dag onsdag, samlas personal inom Lunds stift för ett krismöte kring flyktingsituationen. Det handlar främst om att se hur man kan samordna hjälpen, eftersom det kommit väldigt många under väldigt lång tid i södra Sverige, berättar Carita Ibarra.

– Nu är det en extrem situation och vi behöver samordna våra resurser, säger hon.

Långvarigt arbete

Kyrkan har under många år arbetat för flyktingar, med allt från att samla in kläder och erbjuda gemenskap till att hantera människor i kris.

– En stor sak som uppstått plötsligt är den här goda viljan att hjälpa till. Alla dessa privatpersoner som hör av sig till oss och undrar var de ska vända sig och vad de kan göra, säger Carita Ibarra.

Kyrkoherde Anders Ekhem berättar att Svenska kyrkan i Malmö under onsdagen beslutat att öppna Mariakyrkan för att lämna in kläder och andra saker.

– Vi kommer också att ha personal från Migrationsverket som kan ge stöd och vi förbereder för att öppna Johanneskyrkan som tillfälligt härbärge.

Anders Ekhem säger, som så många andra, att det är bilden av treåriga Alan som väckt folk:

– Den bilden både väcker vår mänsklighet och avslöjar vår omänsklighet. Vi ska försöka göra vad vi kan och så hoppas vi att ledare i Europa och Sverige kan ta sitt ansvar för situationen. Sluta att rulla ut taggtråd.

– Det vi sett under lång tid i Europa är en folkvandring. Det är inte första gången det sker och det utmanar oss, men det är något vi får vänja oss vid, säger Anders Ekhem.

Agneta Hanson, projektsamordnare i församlingen, bekräftar bilden av frivilligt engagemang:

– Vi har märkt ett lavinintresse nu den här veckan, folk ringer och mejlar. De vill skänka kläder, leksaker med mera, säger hon.

Förbönsgudsjänst

På söndag anordnas också en förbönsgudstjänst i en av stadens kyrkor. Samma dag kommer manifestationen ”Refuges Welcome” till Malmö, den som tidigare arrangerats i bland annat Stockholm.

Natten till tisdagen kom 230 flyktingar till Migrationsverket i Malmö för att söka asyl. Till Stockholm kom under tisdagsförmiddagen ett antal asylsökande, som möttes av många frivilliga. Sahar Zamani, en av dem som var på plats i Stockholm sa till TT att det är mänskligt att försöka hjälpa till:

– De flyr ju för att slippa få ett skott i huvudet.

Skickas tillbaka till Danmark

Migrationsverket meddelar att de asylsökande som sökt asyl eller registrerats i Danmark kommer, med vissa undantag, att sändas tillbaka dit.

Fler artiklar för dig