FN: IS fortfarande ett hot – trots förluster

Islamiska staten (IS) fortsätter att "motivera och möjliggöra" globala attacker och förmedla pengar till anhängare. Detta trots extremistgruppens militära nederlag i Syrien och Irak, slår en FN-rapport fast.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pengar från IS skickas utomlands – ofta genom små summor som är svåra att upptäcka – i syfte att trappa upp den terrorstämplade gruppens internationella verksamhet, enligt den 24-sidiga rapporten som har sammanställts av en expertpanel och som ska presenteras för FN:s säkerhetsråd.

Europa är fortfarande en "prioriterad region" för IS att genomföra attacker i, står det i rapporten enligt nyhetsbyrån AP. Dessutom försöker IS etablera sig i Sydostasien, bland annat håller dess anhängare staden Marawi i Filippinerna.

Antalet extremister som reser till Irak och Syrien för att strida för gruppen minskar dock och dessutom börjar IS kärna att få mindre pengar, mest på grund av det hårda militära tryck som den utsätts för.

En annan ökänd och militant jihadistgrupp, al-Qaida, har fortfarande starka nätverk i Västafrika, Östafrika och på den arabiska halvön, särskilt i Jemen, enligt rapporten.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
Annons