Folkfest på skolgården när Källskolans i Kungsängen återinvigdes

Med brassband, tårta och folkfest återinvigdes på fredagen kristna Källskolan. Skolan som brann ner i höstas, har nu fått helt nya lokaler.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det känns jättekul. Jag blev så chockad när skolan brann, säger Johannes som går i trean.

Kanske är det sommarens första dag. Med 26-gradig värme och gassande sol är tillbringarna med vatten hett eftertraktade. Uppemot 150 personer har samlats på Källskolans nya skolgård för att fira.

– Minns ni branden? frågar Claes Bystedt, ordförande för Källskolan.

– Jaaa, svarar barnen i kör.

– Det var jobbigt. Och det har krävts mycket tålamod, och vi uppskattar verkligen det. Nu har vi äntligen en fin byggnad, och nu ska vi fylla den med ett fint innehåll, säger han.

Fick en chock

En sen kväll i september förra året fick både lärare, föräldrar och elever en chock när de insåg att deras skola stod i lågor. Kort därefter hölls ett krismöte i Skogakyrkan – där undervisningen sedan dess hållits i tillfälliga lokaler.

Ett krismöte som ska ha visat sig betyda mycket så här åtta månader senare.

– Redan samma kväll fick vi höra att bara för att byggnaden brunnit finns ändå Källskolan kvar. Elever och personal är desamma. Det hjälpte oss föräldrar att veta vad vi skulle säga till våra barn, berättar Ann-Christine Kalenius, en av föräldrarna.

Uppskattar profil

Hennes två barn går i skolan, och hon uppskattar skolans profil och dess storlek.

– Jag tycker särskilt om att det finns en vilja att individuellt anpassa undervisningen för dem som behöver det, säger hon.

10-åriga Johannes, som går i trean, verkar väldigt nöjd med hur det har blivit. Trots att invigningen skedde på fredagen har eleverna tjuvstartat i sin nya skola sedan några veckor tillbaka.

– Klassrummet är bra, och fritidset också. Jag trivs jättemycket, säger han till Dagen.

Svenskarnas inställning

För bara några dagar sedan presenterade Dagen en Sifoundersökning om svenskarnas inställning till kristna friskolor.

Det visade sig att en knapp majoritet vill att kristna skolor ska vara tillåtna i Sverige. 37 procent vill förbjuda dem.

"Glädjande"

Bo Nyberg, rektor på Källskolan och även ordförande för Kristna friskolerådet, tycker att det är glädjande att det finns en majoritet som står bakom deras verksamhet.

– Men det är samtidigt oroande att 37 procent vill förbjuda kristna friskolor. Vi behöver ge en annan bild av religiösa friskolor än den som handlar om segregation på bussar.

Med det syftar han på det TV4-avslöjande som visade att en muslimsk friskola delat upp pojkar och flickor i olika delar av en buss.

– Här i kommunen har vi känt ett stort stöd från politikerna, även om Socialdemokraterna sitter i majoritet. Men när politikerna lär känna oss och ser hur verksamheten fungerar blir inställningen mer positiv, säger Bo Nyberg.

Hyllade skolan

Något som också märktes på Lisa Edwards (C), kommunalråd.

– Det är en glädjens dag för det viktiga arbete som Källskolan gör i den här kommunen. Jag är rörd och stolt att få verka i en kommun där omsorgen fungerar, sa hon i sitt tal.

Och nu återstår bara några veckor innan sommaren kommer på riktigt. Den som stavas sommarlov.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
Annons