Forskare: USA får inte alls färre kristna

USA står emot sekulariseringen. Det hävdar forskaren Gastón Espinosa, som ser hur allt fler amerikaner identifierar sig som evangelikala.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Länge trodde religionsforskare att USA skulle följa i Europas fotspår och bli allt mer sekulariserat. Men amerikanerna har länge förblivit mer kyrksamma och religiösa än den genomsnittlige européen. För några år sedan började det dock komma rapporter om att sekulariseringen på allvar nått USA. I de stora enkätundersökningar som görs regelbundet svarade till exempel fler och fler amerikaner att de inte var kopplade till någon kyrka.

”Statistiken är feltolkad”

Men religionsforskaren Gastón Espinosa, som är knuten till Claremont McKenna college i Kalifornien och som nyligen besökte Sverige, menar att statistiken är feltolkad. När vissa amerikaner svarar att det inte är kopplade till en kyrka så beror det på ett växande religiöst fenomen i USA.

– En av de viktigaste trenderna är framväxten av församlingar som inte är knutna till samfund. Många som går dit ser det som att de går till fria församlingar, och ser sig inte som knutna till en kyrka, säger han.

”Har en personlig tro”

Gastón Espinosa har gjort enkätundersökningar med amerikaner som har latinamerikanska rötter. Många svarade att de inte hade någon religiös tillhörighet, men när de fick utveckla vad det innebar visade det sig att de flesta inte alls var icke-troende. I stället hade flera svarat så för de menade att de inte bara hade en religiös tillhörighet, eller att de hade det men inte gick regelbundet till kyrkan.

– Många sekulära intressegrupper hävdar att fler och fler inte har någon religion. Men om man frågar amerikaner om de är omvända så säger nästan hälften att de är det. Många som inte är knutna till en kyrka säger att de inte har en religion men de har en personlig tro, säger han.

Invandringen påverkar

Han ser en stark utveckling för de evangelikala kyrkorna i USA. 2004 uppgav 21 procent av väljarna i presidentvalet att de var evangelikaler, 2012 var den siffran 26 procent. Dessutom tror han att USA kommer påverkas av invandringen.

– Miljoner av latinos som växt upp som katoliker blir protestanter. Det är en av de stora trenderna i dag, säger han.

Det finns dock statistik som tyder på att amerikaner inte går lika mycket till kyrkan i dag som förr. Han tror att det kan ha flera orsaker.

– Det behöver inte vara förvånande eftersom latinos blir en allt större grupp, men de går inte lika ofta i kyrkan. Min mormor var en trogen katolik, men hon gick sällan till kyrkan. Så man måste vara försiktigt med att mäta andlighet genom kyrkogången, säger han.

Färre kyrkobesökare. För några år sedan började det komma rapporter om att sekulariseringen på allvar nått USA. Religionsforskaren Gastón Espinosa, som är knuten till Claremont McKenna college i Kalifornien, menar dock att statistiken är feltolkad. ”Många som inte är knutna till en kyrka säger att de inte har en religion men att de har en personlig tro”, säger han.

Annons
Annons