” Fy skäms, säger jag till Skolverket!”

Om det kommer ett dekret som säger att rektorerna ska bestämma totalt över skolavslutningarna måste kyrkan sätta stopp. Det menar Anders Roos, kyrkoherde i Sollentuna, som samtidigt är mån om att relationen med skolorna ska vara fortsatt bra.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I går uppmanade Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund Sveriges kyrkoherdar att säga nej till skolavslutningar i deras kyrkor om rektorerna kräver att i detalj reglera hur samlingarna ska se ut. Hon jämförde det med att en värd bör ställa in kalaset om gästerna vill bestämma över bjudningen.

Anders Roos menar att det både finns för- och nackdelar med Elisabeth Sandlunds resonemang. Å ena sidan handlar det om att inte vika ned sig totalt, å andra sidan att inte förstöra fungerande relationer med skolor.

– Vi får ju även besök från skolor i andra sammanhang, till exempel vid påsk- och julvandringar. Förra året kom det mellan 1 000 och 2 000 barn till vår julvandring. Det är viktigt att inte förstöra de relationerna, säger han.

– Kommer det däremot ett dekret om att rektorerna ska bestämma totalt, då måste vi sätta stopp. Men jag tror inte att en total bojkott är en framkomlig väg.

Har ni en bra relation med rektorerna i kommunen?

– Både och. Med vissa fungerar det bra, andra har vi tyvärr inte någon kommunikation med alls.

”Inte förhandlingsbara”

Redan för ett år sedan skickade Anders Roos ut ett brev till samtliga rektorer i Sollentuna. I brevet välkomnade han skolorna till församlingens kyrkor samtidigt som han förklarade att vissa saker inte var förhandlingsbara. Det handlade bland annat om att kristna symboler inte skulle plockas bort för att göra kyrkorna till mindre religiösa rum. I år har han skickat ut samma brev igen.

– Den kulturella kunskapen som vi kan förmedla är något som eleverna måste ha med sig för resten av livet. I nuläget tycker jag att Skolverket agerar som kulturförstörare.

Skolan lämnade återbud

På fredag skulle Norrvikens skola ha besökt en av kyrkorna i Sollentuna för två adventsandakter. Men tidigare i veckan lämnade skolan återbud. Skolans ställföreträdande rektor Agneta Bergström förklarar att det handlar om att de inte anser att Skolverkets nya riktlinjer går att förena med de riktlinjer som Anders Roos har skickat ut och den muntliga information som de har fått från kyrkan.

Anders Roos beklagar beslutet, men vill samtidigt inte lägga all skuld på rektorerna.

– Hetsjakten på rektorerna är skamlig. Med tanke på diktaten som kommer från Skolverket låter man inte skolorna ta sitt ansvar. Jag tror inte att politikerna menade att det skulle bli så här.

” Fy skäms, säger jag”

Ann-Louise Trulsson, kyrkoherde i Fridlevstad församling utanför Karlskrona, blev något av en rikskändis tidigare i år när hon högljutt protesterade mot förbudet att läsa välsignelsen för eleverna i samband med skolavslutningen. I morgon (torsdag) medverkar hon i SVT Debatt som bland annat kommer att ta upp frågan om skolavslutningar i kyrkan.

– Fy skäms, säger jag till Skolverket! Allt det här handlar om att Skolverkets direktiv ställer till det för rektorerna. Det är med sorg som jag ser på rektorerna som måste fatta beslut kring frågor som är så oklara.

Vad säger du om Elisabeth Sandlunds förslag att kyrkorna borde stängas för skolavslutningar om rektorerna ska detaljstyra innehållet?

– Principiellt kan jag förstå hur hon tänker. Men hela diskussionen måste upp på ett högre plan, barnen får inte bli lidande, de förstår inte ens vad det här handlar om.

I Östra Broby församling i Skåne bestämde kyrkoherde Anders O Johansson redan i våras att inte ha någon skolavslutning i kyrkan eftersom skolan inte kunde tillåta en andakt i samband med samlingen. Han säger att beslutet blir detsamma i jul.

Annons
Annons
Annons
Annons