Gazakyrka öppnar dörrarna för flyktingar

Medan striderna mellan Hamas och Israel pågår med oförminskad styrka, söker civila i Gaza skydd i skolor och på sjukhus. Nu har även den ortodoxa kyrkan i Gaza city öppnat sina portar för att härbärgera tusentals flyktingar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tonerna går fram, men ingen svarar när Dagen försöker komma i kontakt med ortodoxa kyrkan i Gaza. Efter några minuters väntan bryts alla samtal abrupt.

Men inne i byggnaden är aktiviteten desto högre. På golvet i en av lokalerna ligger ett 50-tal kvinnor och försöker sova. På kyrkans utomhusgård sover männen.

– Jag ville inte fly från mitt hem i al-Shujayya (på östra Gazaremsan). I början av kriget tog vi skydd på en bottenvåning. Vi kunde inte stanna kvar där. Flera hus bombades till marken. Vi flydde, säger Qasim al-Jammal till Expressen som träffat flyktingar i den ortodoxa kyrkan i Gaza.

Stor flyktingström

Enligt lokala hjälporganisationer har snart omkring 200 000 människor flytt sina hem i området och hamnat på skolor, sjukhus eller på gatan. Denna flyktingström föranledde därför kyrkan att också öppna sina portar.

– Det här är det farligaste kriget hittills. Både under 2008 och 2012 stannade vi hemma och vi klarade oss. Nu vågar vi knappt gå ut. Vart ska vi gå? Vi flydde från vårt hem och hade bara våra kläder på oss. Nu är huset borta, fortsätter Qasim al-Jammal.

Internationell avväpning

Och medan konflikten går in på sin tredje vecka, lade ledaren för det israeliska mittenpartiet Kadima nyligen fram ett förlag i parlamentet Knesset. Det får allt starkare stöd i Israel och går ut på att Gaza ska avväpnas under internationell insyn, för att få stopp på Hamas raketbeskjutningar mot israeliska städer.

Utbytet skulle vara en stor ekonomisk injektion till den palestinska myndigheten. Förslaget innebär att det internationella samfundet och de arabiska länderna skulle ge motsvarande 340 miljarder kronor för att få igång den palestinska ekonomi och bygga upp vägar och elförsörjning.

Ett steg närmare freden, tror Shaul Mofaz, partiledare för Kadima.

– Det finns ingen annan lösning än tvåstatslösningen. Det här ska ses som ett första steg i en framtida palestinsk stat, under ledning av president Mahmoud Abbas. Gaza behöver ekonomisk utveckling och att få igång sitt utbildningssystem. De måste få ett värdigt liv, säger Mofaz.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons