Grymt våld mot kongolesiska barn

Kongolesiska läkaren Neema Rukunghu varnar för att allt fler barn faller offer för krigets våldtäkter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under en period i slutet av 2012 trodde Neema Rukunghu och hennes kollegor, bland dem den världsberömde kirurgen och Right Livelihood-pristagaren Denis Mukwege, att det höll på att vända. Antalet patienter på Panzisjukhuset i östra Kongo-Kinshasa som sökte för konfliktrelaterat sexuellt våld avtog något. Men sedan dess har siffrorna stigit igen.

– I synnerhet såg vi mer brutalt våld gentemot barn. I höstas hade vi två bebisar, två och nio månader gamla, som dog efter att ha blivit våldtagna. Du kan inte föreställa dig hur det känns, säger hon.

Möter överlevare

Konflikten i Kongo-Kinshasa, där metodiska våldtäkter används som vapen av både regeringsarmén och rebellgrupper, har sina rötter i folkmordet i Rwanda 1994 och i flera inbördeskrig. Panzisjukhuset har under flera år fått stöd från bland annat EU-kommissionen och Pingstmissionens utvecklingssamarbete PMU, och Rukunghu är i Sverige för att presentera den årsrapport som fokuserar på just sexuellt våld. Vårt samtal kommer till stor del att handla om de överlevare hon möter, som den 16-åriga flicka som födde en flicka efter en våldtäkt – och vars dotter våldtogs när hon var 18 månader.

– Modern var så traumatiserad att hon utan tårar beskrev att barnet var blödande och "öppet som en rensad fisk" när hon hittades. Båda överlevde fysiskt med det är svårt att säga hur deras framtid blir, säger Neema Rukunghu stilla.

Även män

Så talar vi om förövarna, i den lågintensiva konflikt som till stor del befunnit sig i nyhetsskugga de senaste månaderna. Rukunghu säger att man på sjukhuset omedelbart märker när soldater gjort en offensiv mot en by. Men mekanismerna bakom de metodiska våldtäkterna, hur soldater kan förmås att förgripa sig på kvinna efter kvinna, är svåra att förstå även för henne.

– En del är säkert drogpåverkade. Men vissa rebellgrupper tar kvinna efter kvinna framför deras barn och makar i byarna.

Våldtas även män?

– Ja, mellan en och två procent av våra patienter är män. Det är svårt för en afrikansk man att säga "jag blev våldtagen". Det handlar om stolthet. Många tar hellre livet av sig.

Det Neema Rukunghu önskar mest av världssamfundet är ytterligare press på den egna regeringen.

– Vi saknar inte pengar, vi saknar fred och rättvisa. Regeringen måste gå från ord till handling. Vi har levt i undantagstillstånd i 15 år.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons