Guldglänsande tupp i Klövsjö vann pris

– Det känns roligt och hedrande! säger Jon Olofsson, ordförande i Klövsjös församlingsråd, om att kyrkans tupp vann titeln som Årets Kyrktupp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Runt 700 Land-läsare var med och röstade i årets tävlingsomgång om årets vackraste kyrktupp. Tävlingen var nummer 39 i ordningen. Tvåa och trea blev de småländska tupparna i Fliseryd och Ohs.

– Det var ganska tajt mellan ettan, tvåan och trean, och vi hade egentligen inte väntat oss att vinna. Men det var roligt att det blev vi, säger Jon Olofsson.

Någon typ av firande kommer det att bli när priset delas ut i sommar eller i början av hösten, men i nuläget är det lite oklart exakt hur firandet kommer att se ut, säger han.

– Tidningen Land kommer ju hit och delar ut priset, och det finns några "Klövsjöveckor" - då kan det passa bra att göra någonting extra.

"Vår kyrka är lite speciell"

Nomineringen i Klövsjö gjordes av en församlingsbo, som tog en bild och skickade in.

– Vår kyrka är lite speciell, eftersom vi också ringer per fot, vi har manuell ringning. Man står ovanför klockorna och trampar upp dem. Det är bara en handfull kyrkor som ringer på det sätt vi gör, berättar Jon Olofsson.

Klövsjö kyrka finns i byn Klövsjö och tillhör Härnösands stift. Den erbjuder en strålande utsikt över Klövsjön och fjället Oxsjövålen. Kyrkan är i trä och uppfördes 1795-1797. Den ersatte då en äldre kyrka från 1500-talet. 1971-1972 restaurerades kyrkan. Från början var den röd, men i dag är kyrkan vit med rödmålat plåttak. Kyrktuppen är ungefär hundra år gammal.

Priset i tävlingen är förutom äran en skulptur av konstnären Lina Olofsson.

 

Annons
Annons