Gunnar Sjöberg slutar som kommunikationschef på Svenska kyrkan

Gunnar Sjöberg slutar som kommunikationschef på Svenska kyrkan. Beslutet att sluta har inget samband med den infekterade debatten runt ”Mitt kors”, säger han till Dagen – men säger samtidigt att debatten blev en ”smärtsam upplevelse”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I samband med att 2016 års dystra siffror vad gäller utträden från Svenska kyrkan presenterades på onsdagen kom också nyheten från Svenska kyrkan att kommunikationschef Gunnar Sjöberg slutar på sin post.

Sjöberg skriver på sin Facebooksida att han vill ”bejaka sin längtan att komma närmare den pastorala verkligheten.”

Gunnar Sjöbergs blogginlägg i samband med ”Mitt kors”-kampanjen blev på många sätt en tändande gnista i den debatten. Själv tog han en paus från sociala medier i samband med debatten – ett beslut som tillkom i samtal med familjen och säkerhetspersonal eftersom han utsatts för hot och hat, berättar han för Dagen.

Beslutet att sluta som kommunikationschef har dock inget med Mitt kors-debatten att göra, betonar han, även om debatten blev ”en smärtsam upplevelse”.

Är inte bitter

–  Valet att sluta har inget samband med den debatten. Men debatten har förstärkt min upplevelse av vad som är mitt kall. Jag känner ingen bitterhet över debatten, jag har inget att ångra. Däremot blev det påtagligt hur knepigt det är med sociala medier, det blir så svart och vitt. Nyanserna ryms inte, och det kan jag beklaga. Rollen som kommunikationschef gör det ännu svårare.

– Den typen av samtal jag vill föra hör mer hemma i en församling eller där det finns möjlighet att lyssna, säger han.

Söndagen den 15 januari slutar han som kommunikationschef för att öppna upp för arbete som präst.

Annons
Annons