Hållbar matkasse ska hjälpa tiggare ur fattigdom

Entreprenörer inom det kristna företagsnätverket Livgivande företag vill ge tiggande EU-migranter i Göteborg hjälp till självhjälp. Genom ett socialt företag ska de kunna tjäna sina egna pengar – genom att sälja hållbara matkassar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Grundtanken är att tiggarna ska lära sig företagsamhetens principer och sedan sälja produkter som människor i allmänhet har behov av.

– Vi vill skapa något som håller och som genererar pengar till sig själv. Ytterst sett är det en fråga om dignitet och självkänsla, säger Håkan Sandberg, en av initiativtagarna.

Ta sig ur fattigdom

I ett första försök ska en matkasse för flergångsbruk i ett hållfast material tas fram i samarbete med mataffärerna.

Dessa säljs ofta av mataffärerna själva, men på kassen ska framgå att köparen stödjer EU-migranternas strävan att ta sig ur sin fattigdom. Som arbetsnamn har man kallat idén ”Bära-kassen”.

– Vår målsättning är de som i dag tigger främst ska åka hem med ett nytt tänkande. Är det något vi har i Sverige är det en tradition av att utveckla entreprenörskap, säger Håkan Sandberg.

Satsningen har redan startat i liten skala, men Sandberg hoppas att idén får större genomslag under våren i takt med att initiativet blir mer känt. De inblandade kommer att engageras genom ett nystartat så kallat socialt företag som även kommer att erbjuda dem en enklare entreprenörsutbildning.

– Så småningom är förhoppningen att vi ska kunna ha både produktion och entreprenörs­utbildning i deras hemländer, säger han.

Småföretagare hjälper tiggare

Dagen berättade i höstas om hur småföretagare i småländska Gnosjö slutit sig samman och hjälpt tiggande romer från Rumänien att baka bröd och klyva ved som de sedan säljer.

EU-migranter får hjälp

Även på Hönö utanför Göteborg har den ideella föreningen Ö-diakoni hjälpt fattiga EU-migranter på liknande sätt som i Gnosjö. Man har även ordnat med härbärge för tio personer som annars tältat i området kring den för årstiden vindpinade ö-kommunen.

– Det är bättre att de gör något vettigt än bara sitter på gatan. Det har betytt mycket för dem, säger Anneli Albinsson, som är med i Ö-diakoni.

Mobiliserar ideella krafter

Och det verkar som om orter med stark tradition av frikyrklighet och föreningsliv är snabbare än andra på att mobilisera ideella krafter.

– Det har varit ett starkt gensvar på hela ön, både bland dem som är med i kyrkan och de som inte är det. En del husägare på öarna har öppnat rum för migranterna och andra har stöttat på många olika sätt med sin givmildhet, säger hon.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons