Hämnd mot kristna i Egypten

Kyrkor attackerades runt om i Egypten under onsdagen. Dåden skedde i samband med att egyptiska säkerhetsstyrkor slagit till mot protesterna till stöd för den avsatte presidenten Muhammad Mursi.Hundratals Mursianhängare har dödats och skadats i de våldsamma tillslagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Egypten inför efter onsdagens våldsamheter ett månadslångt undantagstillstånd och beordrar militären att sköta säkerheten, rapporterar Reuters.

Den koptiska aktivistgruppen Maspero Youth Union uppdaterade under dagen en lista med 16 kyrkor som de menade ska ha attackerats runt om i Egypten. Antalet är ännu inte bekräftat.

”Supportrar till Muslimska brödraskapet för ett hämndkrig mot Egyptens kopter. De attackerar kyrkor, koptiska hem och butiker. Vi vädjar till myndigheterna om att skydda kopterna och deras kyrkor från terroristerna”, skriver gruppen i ett uttalande på Facebook.

Kastade brandbomber

I Sohag, en stad med stor koptisk befolkning, ska en kyrka ha bränts ned till grunden efter att angripare kastat brandbomber mot den. Två kyrkor i Minya, 24 mil söder om Kairo, ska ha satts i brand i går, rapporterar AFP.

Till den koptiska tidningen Watani säger prästen Silwanis Lutfi från byn Dalga att islamister bröt sig in i ett område i byn som innehåller klosterruiner, tre kyrkor och sex andra klinik- och skol- och bostadshus och satte byggnaderna i brand, samtidigt som de skanderade ”Allahu Akbar”.

Kom efter stormning av läger

Det stora antalet attacker mot kristna runt om i hela Egypten följde på nyheten om att säkerhetsstyrkorna i går slagit till mot två läger i Kairo där anhängare till den avsatte presidenten, Muslimska brödraskapets Muhammad Mursi, hållit till, med ett stort antal döda som följd.

Enligt FN har hundratals människor dödats och skadats under dagen. FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer våldet som använts för att skingra demonstranterna.

Minst 120 döda

Nyhetsbyrån AFP med reportrar på plats räknar till minst 120 döda och en korrespondent som sett kroppar vid ett fältsjukhus säger att de flesta tycks ha skjutits ihjäl.

Beskrivs som en ”massaker”

Khalid Dawoud, en av talespersonerna för Nationella räddningsfronten, Egyptens största oppositionsgrupp som stödde avsättningen av Mursi, rättfärdigar säkerhetsstyrkornas agerande med att protesterna inte var fredliga.

Men Amr Darrag, högt uppsatt medlem av Muslimska brödraskapet och tidigare planeringsminister i regeringen som armén avsatte, beskriver tills­laget som en ”massaker”.

Islamister uppmanar enligt AFP egyptier att gå ut på gatorna i protest. Blockerade gator, stenkastning mot regeringsbyggnader och brinnande bilar rapporteras från bland annat Alexandria i norr, Asyut och Aswan i södra Egypten.

Kritik från EU och Sverige

EU kallade under dagen rapporterna om att många dödats i protesterna i Kairo ”extremt oroande” och manade till återhållsamhet.

– Våldet kommer inte att leda till någon lösning och vi uppmanar de egyptiska myndigheterna att vara ytterst återhållsamma, säger Michael Mann, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

Carl Bildt fördömer dödandet och våldet i Egypten. I ett Twitterinlägg skriver han att huvudansvaret ligger hos regimens styrkor och att det nu är ”extremt svårt” att återupprätta den politiska processen.

I går eftermiddag uppgav nyhetsbyrån Reuters att Egypten inför ett månadslångt undantagstillstånd och beordrar militären att sköta säkerheten. Utegångsförbud har också utfärdats i flera provinser.

Eld och barrikader. Anhängare till Muhammed Mursi har under lång tid barrikaderat sig i två stora läger i Kairo. När Egyptens säkerhetsstyrkor i går bröt upp lägren ledde det till sammandrabbningar där flera hundra personer dödades. Efteråt har många kyrkor attackerats som hämnd, då Egyptens kristna var med och störtade presidenten.

Fakta:

  • Fakta: Detta har hänt
  • 3 juli. Muhammad Mursi avsätts efter omfattande demonstrationer.
  • 25 juli. Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om ett stort antal attacker mot kristna efter Mursis fall.
  • 9 juli. Adli Mansur som är tillförordnad president meddelar att nyval hållas inom sex månader.
  • 27 juli. Oroligheter utbrister igen och ett dussintal anhängare till Mursi dödas.
  • 12 augusti. Mursianhängarna får ett ultimatum om att bryta upp från de läger i Kairo där de samlats.
  • 14 augusti. Säkerhetsstyrkorna stormar de två lägren och hundratals människor dör och skadas. Oro utbryter i hela Egypten och många kyrkor attackeras av islamister.
Nyhemsveckan
Annons
Annons