Han riskerar livet med bibelballonger

Med hjälp av ballonger sprider Lee Min-Bok tusentals flygblad med evangeliskt innehåll in i världens mest slutna land, Nordkorea.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Lee Min-Bok har ännu en gång bestämt sig för att fly från Nordkorea. Han ligger alldeles stilla i vassruggen i floden Radolnaya. Han låter sig drivas med strömmen, helst om natten, på några sammanflätade buskar. Flyktingen hoppas att ingen av de nordkoreanska eller ryska gränsvakterna ska upptäcka honom. Förhoppningsvis ska strömmen föra honom över gränsen till Ryssland.

Så har han hållit på i tre dagar. Blir han upptäckt blir han troligen dödad.

Som bioingenjör och växtgenetiker har han varit en viktig kugge i det nordkoreanska maskineriet. Men efter att ha blandat sig i politiken för att hindra en svältkatastrof våren 1990 fick Lee ett brev som krävde att han höll tyst, trots att regimen slog fast att han hade rätt. Om han inte teg skulle han bli avrättad. Den gången klarade han sig med ett fängelsestraff.

Kämpa mot ondskan

Första gången han rymde åkte han fast. Nu flyr han igen, flytande i floden.

– Vi måste kämpa mot ondskan i Nordkorea, säger Lee, som överlevde flykten. Han är nu bosatt i Sydkorea men besökte nyligen Norge för att berätta sin historia och informera om ballongaktivismen. Där mötte han bland annat representanter för det norska utrikesdepartementet för att berätta om situationen i hemlandet.

Innehåller bibeltexter

Det arbete han bedriver går ut på att sända stora heliumballonger med säckar fyllda med broschyrer över gränsen till Nordkorea. Broschyrerna innehåller information om bibeltexter och om politiska ideologier.

– Jag vill ge folket det jag själv inte hade, nämligen ett alternativ till den kommunistiska regimen, säger han.

Hans verksamhet har lett till att han utsatts för ett mordförsök med giftspruta av nordkoreanska agenter. Attentatet och hotbilden mot honom gör att fyra poliser vaktar honom dygnet runt. Regimen har protesterat mer än 45 gånger till de styrande i Sydkorea på grund av de ballonger han sänder, berättar Lee.

– De ballonger som jag har utvecklat kostar bara 100 amerikanska dollar att tillverka. Varje ballong lastas med cirka 35 000 informationsbroschyrer, säger Lee.

Ljudlösa ballonger

Under ett år sänds över 2 000 ballonger över gränsen.

– Regimen försöker stänga ute all information från omvärlden och bara tillåta propaganda från diktatorn Kim Jong-un. Men mina ballonger kan regimen inte stoppa. De är ljudlösa, går inte att se och upptäcks inte heller av radar, säger han.

Det nordkoreanska folket har generellt sett inte tillgång till information från omvärlden. Får man tag i en broschyr är det olagligt att läsa den. Men det ligger i den mänskliga naturen att vara nyfiken och nordkoreanerna är svältfödda på information. De läser broschyrerna i smyg och berättar vidare om innehållet i smyg. På det viset sprider sig budskapet väldigt långt, hävdar Lee.

Kan vara rädd

För att kunna sända upp ballongerna måste vinden ha en viss styrka och riktning. Därför kan det gå veckor mellan varje gång som väderförhållandena är de rätta. Innehållet i ballongerna varierar. DVD:er och vitaminpiller för undernärda barn är exempel på objekt som kan finnas med.

Du är hotad till livet men ler när du berättar om din verksamhet?

– Jag ler därför att reaktionerna mot mig visar att det vi sänder når fram. Jag är rädd, men jag tror att mitt liv ligger i Guds händer. Min fru kan också vara rädd men lyckligtvis är hon också en god kristen och stöttar mig fullt ut, säger Lee Min-Bok.

Annons
Annons