Här är Göran Hägglunds arvtagare

Göran Hägglund hann knappt presentera nyheten – att han avgår som ledare för Kristdemokraterna – förrän spekulationerna satte igång om hans efterträdare.Det saknas inte kandidater men grundtipset är att det blir en kvinna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Läs hela listan på Hägglunds möjliga efterträdare här

Avgörande för utgången kan vara om det blir en strid mellan falanger eller en ren personfråga. Det finns inom Kristdemokraterna, men långt ifrån lika tydlig som för några år sedan, tre huvudinriktningar. En mer konservativ, som vill betona värderingsfrågor tydligare och en huvudfåra som är mer Hägglundvänlig. Det finns också en grupp som vill driva KD i mer liberal riktning.

Ingen kvinna ännu

Kristdemokraterna hör till de partier som ännu inte haft kvinnliga ledare. Och när det nu ska bytas på partiledarposten kommer många partimedlemmar att önska en kvinna. De flesta namn som det spekuleras kring är kvinnor.

Bland anställda på riksdagskansliet är favoriten klar: parti­sekreteraren Acko Ankarberg Johansson. Hon står politiskt för samma linje som Göran Hägglund. Utifrån sitt jobb är hon ett välbekant namn i organisationen även om hon inte är någon kändis för allmänheten.

En klar favorit

Kommunalrådet i Uppsala Ebba Busch Thor är en annan klar favorit. Trots sin ungdom har hon gedigen politisk erfarenhet. Möjligen kan hon anses för konservativ.

Flera kommentatorer pekar på falangerna inom partiet. Statsvetaren Magnus Hagevi beskriver dem så här:

– En falang som är växande är den mer värdekonservativa och består av avhoppade moderater och liknande, och sedan finns falangen som Hägglund står för, som betonar en mer kristet social lära.

Närmast ska partistyrelsen besluta om ett extra riksting under våren. Fram till dess ligger makten hos valberedningen, vars ordförande är tidigare riksdagsledamoten Chatrine Pålsson, Kalmar.

– Det är inte så lätt att ersätta Göran Hägglund men vi ska fixa det, säger hon till TT.

Adaktusson osäkert kort

Ett osäkert kort är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Han har stort förtroende ute i landet och skulle kunna vara en stark kandidat – om han ställer upp. Till Svenska Dagbladet säger han att han inte vet hur han ska ta ställning i frågan. En av dem som nämner Adaktusson i spekulationerna är KD:s distriktsordförande i Göteborg Magnus Berntsson.

”Gott om kandidater”

Erik Sjöstedt, som jobbar på KD:s riksdagskansli, var med vid pressträffen i riksdagen där Göran Hägglund meddelade att han ska avgå.

– Vi har ett stabilt läge i partiet, och alla har väl gått och trott att det snarare var Jan Björklund som skulle avgå, säger han.

– Jämfört med andra partier så har vi gott om kandidater som kan ta över, som har liknande tankebanor som Göran Hägglund. Visst kan det skilja något i personlighet och inriktning, men inte som när det gäller Folkpartiet, där ett partiledarbyte skulle kunna innebära en kovändning av politiken.

”Ingen är oersättlig”

Martin Kits, stabschef, har länge jobbat sida vid sida med Göran Hägglund. Även om han tycker att KD haft en bra partiledare poängterar han att ingen är oersättlig.

– När Alf Svensson avgick 2004 så gick snacket att han var synonymt med partiet. Och se vad som hände nu när vi har facit i hand, Kristdemokraterna har varit med och regerat landet i åtta år, säger han.

– Det finns mycket duktigt folk i partiet och jag tror att någon kommer att kliva fram. Många i partiet vill nu se att en kvinna tar över som partiledare.

Vem vill du se som efterträdare till Göran Hägglund?

Vem vill du se som efterträdare till Göran Hägglund?

Ebba Busch Thor
Acko Ankarberg Johansson
Lars Adaktusson
Ella Bohlin
Emma Henriksson
Caroline Szyber
Stefan Attefall
Jakob Forssmed
David Lega
Sara Skyttedal
Annan

Visa resultat

 • Ebba Busch Thor (0%)
 • Acko Ankarberg Johansson (0%)
 • Lars Adaktusson (0%)
 • Ella Bohlin (0%)
 • Emma Henriksson (0%)
 • Caroline Szyber (0%)
 • Stefan Attefall (0%)
 • Jakob Forssmed (0%)
 • David Lega (0%)
 • Sara Skyttedal (0%)
 • Annan (0%)

0 röster

Annons
Annons