Här är kyrkovalet redan avgjort

Socialdemokraterna har redan vunnit kyrkovalet i Tierps pastorat. Inga andra nomineringsgrupper har kommit in med en lista. – Det är inte roligt, men någon måste ta ansvar, säger Margaretha Magnusson, från Socialdemokraterna.

Nyheter

Nu har dörren stängts för alla potentiella kyrkopolitiker. Alla nomineringsgrupper ska nu ha lämnat in sina listor till valet, som hålls den 17 september.

Och det finns faktiskt platser där valet redan är avgjort. Exempelvis i Tierps pastorat, där det nu visar sig att enbart Socialdemokraterna ställer upp med en lista. Tidigare har även nomineringsgruppen Kyrkans väl ställt upp i valet, men inte den här gången.

Margaretha Magnusson står som ett av toppnamnen på S-listan, och trots att valet redan är avgjort låter hon inte speciellt glad.

Ni verkar redan ha vunnit valet?

– Ja, det blir väl så, eftersom det inte finns några andra som ställer upp, säger hon till Dagen.

– Det är inte roligt, men någon måste ju ta ansvar.

Vad beror det på?

– Ett bristande intresse, det finns inte tillräckligt med folk som ställer upp. Vi har även haft svårt att fylla vår lista, trots att vi är tre församlingar i pastoratet. Medelåldern på vår lista är också ganska hög.

Drygt 20 namn finns i alla fall med på listan. Och om det ska bli någon form av val, så handlar det snarare om personval bland de socialdemokratiska kandidaterna.

Att det på församlingsnivå bara finns en lista är inte ovanligt, men då brukar det vara en samlingslista med kandidater för olika nomineringsgrupper. I det här fallet går det alltså bara att rösta på S-kandidater.

Kommer ni att bedriva någon slags valkampanj ändå?

– Ja, för att få folk att rösta, att man visar sitt intresse, säger Margaretha Magnusson.

Dessutom ska man i kyrkovalet även rösta till stiftet och kyrkomötet, så visst finns det anledning till fortsatt engagemang.

I valet till kyrkomötet, den nationella nivån, finns 11 olika nomineringsgrupper representerade. Socialdemokraterna har länge varit den största nomineringsgruppen, en regel som också gäller även i stift och församlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons