Hårdare tag mot trakasserier i kyrkan efterlyses

Bo Engervall, enhetschef på Svenska kyrkans församlingsförbund, tycker att församlingarna ska ta i med hårdhandskarna när det gäller sexuella trakasserier.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Men han understryker att han inte är insatt i fallet med prästen i Göteborgs stift, som anklagats för sexuella övergrepp och sexuella trakasserier.
- Men generellt så tycker jag att församlingarna ska gå hårt fram även om man inte alla gånger är säker på att det håller arbetsrättsligt, i Arbetsdomstolen och så vidare, säger Bo Engervall till Kyrkans Tidning.

Per Westberg, utvecklingschef på Församlingsförbundet, tycker att det i fallet med Göteborgsprästen blev till det bästa eftersom han sagt upp sig och även frånsagt sig sitt ämbete. Det skulle ha varit besvärligt om prästen arbetat kvar med ett skadat förtroende, menar Wesberg.

Han tror dock att det skulle vara mycket svårt att finna några arbetsrättsliga åtgärder att ta till när det gäller de påstådda sexuella övergrepp som ligger långt tillbaka i tiden. När det gäller anklagelserna om sexuella trakasserier 2001 anser han att bristerna i handläggningen får läggas på den biskop som då var verksam.

Annons
Annons