Hela listan på Hägglunds möjliga efterträdare

Här är kandidaterna som kan ta över partiledarposten i KD.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Toppkandidaterna

Ebba Busch Thor

Kommunalråd i Uppsala. Känd från tv efter en dokumentärserie förra året. Skicklig debattör. Drar mer åt det konservativa hållet och stödde Mats Odells motkandidatur till Göran Hägglund 2011. Säger inte nej till att kandidera.

Acko Ankarberg Johansson

Partisekretare som politiskt står Hägglund nära. Ingen kändis för vanligt folk, men har en stark position inom partiet.

Lars Adaktusson

Partiets mest kända namn vid sidan om Hägglund. EU-parlamentariker men skulle säkert kunna övertalas att flytta hem. Han har stort stöd bland gräsrötterna i partiet. Mot sig har han att han är man och inte så ung, samt en färsking i partiet. Säger inte nej till att kandidera.

 

Utmanarna

Ella Bohlin

Landstingsråd i Stockholm med ansvar för barn och äldre. Gick på pumpen i EU-valet när Alf Svensson personkryssade sig förbi, men har gjort en lyckad återkomst i politiken. Men i partiledarsammanhang är hon en utmanare.

Emma Henriksson

Gruppledare i riksdagen, en viktig post internt. Hon har som frontfigur i familjepolitiska frågor försvarat flera av partiets hjärtefrågor.

Caroline Szyber

Riksdagsledamot med liberal profil. Ordförande i civilutskottet. Hon är ung (33 år), driftig och profilerad i sociala medier.

Stefan Attefall

Nära medarbetare till Göran Hägglund under lång tid. Tidigare bostads- och samfundsminister, men efter valet hamnade han utanför rikspolitiken. Gott renommé i kyrkorna. Nackdelen kanske att han inte skulle bli en föryngring på partiledarposten.

 

Bubblarna

Jakob Forssmed

Doldis, som hade en maktställning i Alliansregeringen som en av fyra i samordningskansliet, genom vilka alla viktiga beslut filtrerades. Nu ekonomisk-politisk talesperson i riksdagen.

David Lega

Före detta idrottare, färgstark profil, numera kommunalråd i Göteborg och andre vice partiordförande. Kom med i partiet 2009.

Sara Skyttedal

Ordförande i ungdomsförbundet med konservativ profil. Ofta omskriven i media för politiska utspel. Publicerade under torsdagen en debattartikel i Expressen där hon kräver att svenskar som är med i en islamistisk rörelse ska dömas till fängelse.

Icke förhandstippad kandidat

Det är knappast troligt, men teoretiskt fullt möjligt, att en icke förhandstippad kandidat lanseras. Men det måste i så fall ske snabbt, eftersom det extra rikstinget blir om några månader.

 

Annons
Annons