Heliga Birgitta inspiration på vägen mot konvertering

Under 2003 firades 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse. Det blev också det första vägmärket för Birgitta Ekman på vägen mot konverteringen.– Det talades mycket om henne så jag började läsa böcker om henne, säger Ulf Ekmans hustru.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Birgitta Ekman har hållit en låg profil efter beskedet att hon och maken Ulf ska bli katoliker. Men i samband med en pilgrimsresa till Rom ställde båda två upp på en intervju med Vatikanradion.

Uppkallad efter helgonet

– Jag visste ju att jag var uppkallad efter heliga Birgitta, men att Ulf heter samma som hennes man, det var också lite roligt. Jag läste mycket om henne och blev nyfiken. Heliga Birgitta pratade så mycket om Maria och då ville jag veta vad kyrkan egentligen lär om Maria eftersom man har hört så mycket om att katoliker förgudar Maria, säger Birgitta Ekman, som också förklarar att hon många gånger har fått aha-upplevelser och känt igen sig när hon har läst olika katolska böcker.

– Man kan ju nästan tänka att det (frågan om Mariadyrkan) är det sista som man tar itu med, men för oss blev det det första, fyller Ulf Ekman i.

”Fått många fina brev”

För exakt en månad sedan meddelade Ulf och Birgitta Ekman att de skulle lämna Livets ord och bli katoliker. Reaktionerna lät inte vänta på sig, vissa gratulerade dem, men många gav samtidigt uttryck för sorg och förvirring. På frågan om hur de själva har upplevt allt svarar Birgitta Ekman ”skiftande”.

– Vi har fått jättemånga fina brev och näthatet har vi inte ägnat oss åt. Det har varit ganska mycket tråkiga saker på nätet. Men i vår själ och i vårt hjärta så är vi väldigt glada och har en väldig frid och tillförsikt.

Tidigare besök i Rom

Ulf och Birgitta Ekman har besökt Rom och Vatikanen flera gånger tidigare. Och även denna gång blev det ett besök i gravplatsen under Peterskyrkan där aposteln Petrus sägs ligga begravd.

– Det är väldigt märkligt varje gång. Första gången var nästan som ett bombnedslag, med protestantiskt sinne så har man nästan lite svårt att tro att det är verkligt att det är aposteln Petrus som faktiskt ligger begravd där. Jag kan aldrig komma ifrån upplevelsen av att gå dit ned, säger Ulf Ekman.

 

Annons
Annons