Het debatt efter Stefan Swärds utspel om SD

Kampen kring Sverigedemokraterna engagerar. Det har minst sagt blivit tydligt för pastorn och debattören Stefan Swärd som menar att kristna inte har i Jimmie Åkessons hejarklack att göra. Samtidigt får han kritik för att hans organisation Ja till livet lyfter fram SD-politiker som föredömen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I debattartikeln (som först publicerades på Dagen.se i fredags och i dagens tidning på sidan 3) stryker han under att kristna ska verka för att skapa en generös flyktingpolitik.

– Jag tror inte att jag skrivit något som skapat så mycket reaktioner i kristenheten, säger han till Dagen.

80 procent av reaktionerna sägs vara positiva, och Swärd har även fått förfrågningar om att medverka i en direktsänd radiodebatt nästa vecka.

Du skriver på din blogg att det är ett ”profetiskt budskap som ligger på Guds hjärta”, vad menar du med det?

– Jag känner att det är kyliga och egoistiska vindar som drar in över Sverige med denna högervåg. Den kristna kyrkan bör vara den plats där det finns mest värme och välkomnande. Jag upplever mig manad från Gud att säga det jag gör, men det betyder ju inte att det inte får prövas eller kritiseras. All profetia ska prövas enligt Bibeln.

Är det möjligt att jobba som pastor om man är aktiv Sverigedemokrat?

– Jag har svårt att få det att gå ihop, inte minst med tanke på att moderna kyrkor jobbar med integration. Progressiva församlingar har i dag grupper med personer som inte är födda i Sverige och du klarar inte att jobba med detta pastoralt och samtidigt kräva invandringsstopp som Åkesson i praktiken kräver.

Kronlid ses som ett föredöme

Stefan Swärd är sedan i maj även ordförande för den abortkritiska organisationen Ja till livet. Samtidigt som han gör sitt kraftiga utspel mot Sverigedemokraterna lyfts SD-politikern Julia Kronlid fram som ett föredöme i en nyligen utgiven folder från Ja till livet.

Men Stefan Swärd menar att detta inte ska tolkas som en uppmaning om att rösta på partiet.

– Det är helt riktigt att Julia Kronlid sagt bra saker som har med abortfrågan att göra. Men man kan inte vara trovärdig i abortdebatten och samtidigt argumentera för en restriktiv flyktingpolitik som SD gör, säger han.

Handlar om att värna de svaga

Han menar att både abortsyn och flyktingsyn behöver harmoniera, eftersom det handlar om att värna de svaga och skyddslösa i samhället.

Han medger samtidigt till Dagen att kopplingen mellan hans utspel mot Sverigedemokraterna och Ja till livets folder är aningen problematisk, men betonar att organisationen är partipolitiskt obunden.

– Vi tittar på partierna förutsättningslöst och redovisar vad de gjort i abortfrågan. När det gäller Sverigedemokraternas abortsyn skiljer de sig inte heller speciellt mycket från övriga partier bortsett från justerade tidsgränser, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons