Hovet tackar Gud på kronprinsessan Victorias 40-årsdag

Kronprinsessan fyrtioårsdag inleddes med tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan. Det är ett fullspäckat schema som löper över fredagen och lördagen. Firandet avslutas med folkets hyllningar på Solidens slott.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kronprinsessan Victoria fyller fyrtio och det ska firas i dagarna två. Firandet inleds i dag med tacksägelsegudstjänsten Te Deum (Dig, Gud, prisar vi) i Slottskyrkan på Stockholms slott. På plats i kyrkan finns kungafamiljen, prins Daniels familj, stora delar av hovet och anställda.

– Det är ett sätt för kronprinsessan att visa uppskattning för det arbete som görs på hovet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, till Expressen.

Även statsministern och riksdagens talman finns på plats vid gudstjänsten.

Biskopar och rosa blommor

Gudstjänsten, som började klockan 10 på fredagen, inleddes med att de församlade sjöng sommarpsalm 201: En vänlig grönskas rika dräkt. Kungliga hovförsamlingens pastor Michael Bjerkhagen och överhovpredikanten biskop Johan Dalman av Strängnäs leder gudstjänsten.

Och Stockholm visar verkligen upp sig från sin bästa sida med klarblå himmel och fågelsång. Födelsedagsbarnet själv är klädd i en somrig klänning med rosa blommor.

Kronprinsessan firas med salut

Efter tacksägelsen kommer försvarsmakten att skjuta salut på Skeppsholmen i Stockholm. Salutering till kronprinsessans ära sker även i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg. Därefter följer en kortege genom huvudstaden. Därefter firas Victoriadagen på Borgholms idrottsplats.

– Jag känner mig inte alls som 40. Men prinsessan Lilian sade alltid att det är hur man känner sig som räknas. I det här fallet är det positivt, för jag känner mig inte som 40, sade kronprinsessan Victoria till TT i juni.

Under lördagen kommer kronprinsessan ta emot allmänhetens gratulationer vid Solidens slott.

 

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons