Hustrun: John är inte en politisk kampanjmakare

Den 75-årige australiske missionären John Short hotas av 15 års fängelse. Han greps i Nordkorea i söndags, anklagad för att ha spridit religiöst material.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

John Short greps av säkerhetstjänsten i huvudstaden Pyongyang i söndags. Det säger hans fru Karen till tidningen Adelaide Advertiser. Han ska ha rest in i landet i lördags tillsammans med en grupp.

Australiska UD känner till fallet.

– Vi är kristna och vi har varit här (i Asien) i 40 år, säger Karen Short till tidningen från hemmet i Hongkong.

Andra resan till Nordkorea

– Han är en frontlinjernas man – det är så här han jobbar. Men Nordkorea är väldigt annorlunda. Det är därför hans hjärta ville att han skulle resa dit. Jag ber människor att be för honom.

Maken ska ha förhörts om religiösa pamfletter på koreanska som han tros inneha.

För ABC News uppger Karen Short att det är makens andra resa till Nordkorea och hon säger att han var medveten om riskerna.

– Min man gör vad han tror att Gud vill att han ska göra.

I dagarna har en FN-rapport om Nordkoreas brott mot mänskliga rättigheter släppts, vilket skapat diplomatiska spänningar mellan Nordkorea och omvärlden som skulle kunna försvåra ärendet med den australiske missionären.

Hjälp från svenska ambassaden

Dessutom har Australien ingen ambassad i Nordkorea utan representeras, liksom USA, av den svenska ambassaden där.

– Vi står i nära kontakt med de svenska tjänstemännen i Pyongyang för att få deras hjälp med att bekräfta att Short mår bra och för att få mer information, säger en talesperson för Australiens UD.

Hoppas han blir utkastad

Alexander Downer, Australiens tidigare utrikesminister, uttrycker den oro som finns.

– Det är omöjligt att tänka sig ett värre ställe att åka fast på för någonting sådant, säger han till Adelaide Advertiser.

– Vårt bästa hopp står till att myndigheterna inser att John inte är en politisk kampanjmakare och bara kastar ut honom ur landet, säger Karen Short.

John Short är medlem i Gospel Hall Brethren, en evangelikal grupp som utgörs av fristående kristna samfund från olika delar av världen.

Dagen har sökt den svenska ambassadören i Pyongyang, men inte lyckats få någon kommentar till händelsen.

Fakta:

  • Fakta: Har arresterats flera gånger
  • John Short har vid ett flertal tidigare tillfällen blivit arresterad på grund av sin kristna övertygelse, de flesta gångerna i Kina.
  • I maj 1996 arresterades han av kinesiska myndigheter och hans visum drogs in.
  • I nästan två år betraktades han som persona non grata av de kommunistiska myndigheterna. Först när han kunde bevisa att hans ärende inte var politiskt tilläts han att besöka Kina igen och då fick han både undervisa och dela ut kristna skrifter.
  • Så många år har Karen och John Short arbetat i Asien.
Annons
Annons