I dessa länder utsätts kristna för mest våld

Nigeria, Syrien och Egypten. De är länderna som toppar Open Doors lista över de länder där kristna utsätts för mest våld på grund av sin tro.– Islamisk extremism, stamfejder och organiserad korruption är de främsta drivkrafterna, säger Frans Veerman, direktor för World Watch Research team.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

World Watch Research är den internationella forskningsavdelningen inom missionsorganisationen Open Doors International. Avdelningens mest kända produkt är den årliga ”World Watch List”, där förföljelsen av kristna analyseras. Den nya listan ”World Watch Violence List” fokuserar i stället enbart på våldet som kristna utsätts för.

Nigeria, Syrien och Egypten toppar som sagt listan. Därefter kommer Centralafrikanska republiken, Mexiko, Pakistan, Colombia, Indien, Kenya och Irak.

– Listan visar att våldet mot kristna på grund av trosskäl är spridd över hela världen, från Indien, till Afrika och flera länder i Mellanöstern samt Latinamerika, säger Frans Veerman.

Personliga attacker

Han förklarar också att Egypten hamnar högt upp på listan på grund av det stora antalet personliga attacker och trakasserier från folkmassor och islamistiska grupper.

Ett land som förvånansvärt nog helt saknas på ”World Watch Violence List” är Nordkorea. Landet har toppat World Watch List de senaste tolv åren, men finns varken med på listan över länderna med flest mord eller mest våld.

– Det är omöjligt att få fram en korrekt summa för antalet kristna martyrer i Nordkorea, förklarar Jan Vermeer, Open Doors fältarbetare i Nordkorea.

Utsatta för svält

– Det innebär inte att kristna inte dödas för sin tro. Det är snarare ett faktum att tusentals kristna är utsatta för svält, blir misshandlade och torteras i Nordkoreas rigorösa fängelsesystem. Men på grund av svårigheten att förklara de bakomliggande orsakerna är Nordkorea borttaget från sammanställningen över det totala antalet mord.

5  479 har dödats

Enligt ett pressmeddelande från Open Doors har minst 5 479 kristna dödats sedan slutet av 2012 – flest i Nigeria. Men Open Doors påpekar samtidigt att de verkliga siffrorna, särskilt i länder som Syrien och Centralafrikanska republiken, med största sannolikhet är betydligt högre.

Första listan i sitt slag

Detta är första gången som en lista har upprättats över de länder i världen där kristna utsätts för mest våld på grund av sin tro. Och skillnaden mot World Watch List 2014 är markant. Endast tre av länderna på den nya listan återfinns bland de tio främsta på World Watch List 2014, som presenterades i januari i år.

– Detta indikerar att våldet ofta är en taktik som används av olika fraktioner inom en stat och inte av staten själv, menar Ronald Boyd-MacMillan, författare och chefsstrateg inom Open Doors International.

Kristna regimer

– Det finns ingen stat på tio-i-topp-listan (”World Watch Violence List”) som har som uttalat mål att kontrollera eller utplåna kristendomen. Faktum är att tre av dessa länder till namnet har kristna regimer: Mexiko, Colombia och Kenya.

Korruption och våldsutövning

Ett av dessa länder, Mexiko, rankas som nummer 5, utan att vara med på 2014 års World Watch List. Men enligt Open Doors har Latinamerika länge varit känt för sina höga nivåer av korruption och våldsutövning från såväl stat som olika revolutionära grupper.

”Kristna hamnar ständigt i korselden för olika intressen och drabbas av stamfejder, gerillagrupper drogkarteller, våldsamma markägare samt grupper av soldater som har en egen agenda”, står det även i pressmeddelandet från Open Doors.

Fakta:

  • Open Doors har under rapportperiodens 17 månader (1 november 2012–31 mars 2014), registrerat att:
  • 5 479 kristna har dödats på grund av sin tro.
  • 3 641 kyrkor och kristna byggnader har förstörts.
  • 13 120 våldshandlingar av olika slag har inträffat, inklusive misshandel, kidnappningar och våldtäkter.
Annons
Annons