I Flemingsberg och Fisksätra går både kristna och muslimer i kyrkan

I Stockholmsförorterna Flemingsberg och Fisksätra kan man hitta muslimer i kyrkan. Ibland ber kristna och muslimer tillsammans; de känner att de har samma Gud. Men SD i Huddinge vill att samarbetet ska avbrytas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– I Libanon brukade jag ofta gå in i kyrkan och tända ljus, säger Fatima Hamdan till tidningen Huddinge Direkt.

Hon är en av dem som trots att hon är muslim flitigt besöker Svenska kyrkan i Flemingsberg. Där träffar hon kristna av skilda schatteringar - och andra muslimer.

I Flemingsberg och Fisksätra har Svenska kyrkan nämligen satsat rejält på interreligiöst samarbete. Bland annat erbjuder församlingarna sina mångkulturella invånare gemenskap och aktiviteter genom råd- och stödcentret Källan. Hit kan man komma och lära sig hur det svenska samhället och kulturen fungerar, gå en kurs i svenska, få hjälp med myndighetskontakter och samtalsstöd vid livskriser och fira de svenska högtiderna.

Eller bara ta en fika med andra.

Läs också: Ledare: Kristna och muslimer tror inte på samma Gud
 

Kyrkan bjöd in imam

En gång bjöd kyrkan i Flemingsberg in en imam, vilket resulterade i en gemensam andakt.

– Vi var alla tillsammans, muslimer, kristna, ortodoxa, protestanter, och vi gjorde en bön, berättar Ines Merai för Huddinge Direkt.

– Det var jättefint. Alla bad på sitt sätt, men alla har ju samma Gud.

Mångkulturell miljö

Flemingsberg, som är en del av Huddinge kommun söder om Stockholm, tillhör landets mest mångkulturella miljöer. Medan det i Fisksätra (en del av Nacka kommun) trängs runt 100 olika nationaliteter med varandra, uppskattar man att runt 150 finns representerade i Flemingsberg.

Källan bedrivs i samarbete mellan Svenska kyrkans församlingar på plats, Stockholms stadsmission, Stockholms katolska stift, syrisk-ortodoxa församlingen i Flemingsberg och de lokala muslimska föreningarna.

– Det handlar om ömsesidig respekt, säger Helena Hedlund, biträdande kyrkoherde i Flemingsberg till tidningen om den interreligiösa gemenskapen.

– Tron är en resurs även i den människans liv. Jag tror att den människan blir bättre medborgare genom att vi stärker varandra.

Läs också: Kyrkan samlade in till moskébygge i Fisksätra
 

SD Huddinge: Omvänd muslimerna

Men det är inget som Sverigedemokraterna i Huddinge håller med om. I valkampanjen till kyrkovalet gick man ut hårt med ståndpunkten att Svenska kyrkans huvuduppgift är att få så många som möjligt att övergå till Svenska kyrkan. Partiet vill att samarbeten med muslimska företrädare ska upphöra.

– Mission är ju att omvända de som inte är kristna, säger Arnold Boström (SD) till Huddinge Direkt.

 

Läs mer: Kristna och muslimer tror inte på samma Gud

Annons
Annons
Annons
Annons