Inga flyktingar välkomna till USA

Men först stoppas allt flyktingmottagande i USA i 120 dagar. Pastor Franklin Graham försvarar beslutet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

USA:s nyvalda president Donald Trump har skrivit under en presidentorder som innebär att flyktingmottagandet i landet stoppas tillfälligt. Stoppet ska gälla i 120 dagar, och sedan kommer nya regler att gälla, då målet är att minska invandringen till USA.

Donald Trump är tydlig med att han vill minska antalet muslimska invandrare till landet, och har pekat ut sju länder med muslimsk majoritet som han inte vill se någon muslimsk invandring ifrån, Iran, Irak, Syrien, Sudan, Somalia, Libyen och Jemen.

– Jag inför nya granskningar för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, sade Donald Trump när han skrivit under presidentordern, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vill ha kristna

I stället säger sig USA:s president vilja prioritera kristna asylsökande. Framförallt de som flyr från Islamiska staten.

I en intervju med Christian Broadcasting Network (CBN) säger Trump "ja" på frågan om han tänker prioritera förföljda kristna.

– De har behandlats fruktansvärt, säger han.

Han menar också att det varit mycket svårare för kristna att komma in i USA än för muslimer, och vill nu hjälpa de kristna som flyr.

Donald Trumps beslut om tuffare regler för invandring, och att kristna ska prioriteras framför muslimer, har väckt kritik runtom i världen. Men han får också stöd. Exempelvis från pastor Franklin Graham, som var med och bad för Trump då han nyligen installerades som president.

– Det är inte bibliskt att tillåta alla att komma in i landet, var Franklin Grahams kommentar efter Trumps beslut att stänga gränserna.

Behov av att be

I intervjun med CBN, som alltså är ett kristet mediebolag, berättade också Donald Trump om sin tro, och att han har ett behov av att be mer nu när han som president fått ett så mycket större ansvar.

– Jag har alltid haft behov av att be, berättar han.

– Men jag skulle säga att det uppdrag jag har nu är så mäktigt, att jag behöver Gud mer än någonsin. Nu handlar det inte längre om att bygga ett hus i New York, nu handlar det om frågor som rör liv och död, och hur människor ska få ett bättre liv.

Donald Trump sa också att han inom kort kommer att tillsätta en ny domare i Högsta domstolen, och även om det inte var helt säkert vem det skulle bli, var han i alla fall tydlig på en punkt.

– Jag tror att evangelikala kristna kommer att älska mitt val.

Tillsättningen av en domare till Högsta domstolen var en stor fråga i valrörelsen, då den domare som ska tillsättas kommer få en avgörande vågmästarroll.

För många konservativa kristna väljare var det här en viktig anledning till att de röstade på Donald Trump, då han kan se till att Högsta domstolen får en konservativ majoritet. De nio domarna sitter på livstid, och Högsta domstolen är en viktig maktfaktor i USA. Vid valundersökningen framgick det att Donald Trump fått ett mycket starkt stöd av vita evangelikaler, då 81 procent i den kategrien sa att de röstat på honom.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar
alkohol i kyrkan
Annons
Skogsbränderna
Annons