Inget kyrkligt uppdrag efter övergång till SD

I och med att politikern Gunilla Gomér gått från KD till SD så har hon också slutat som församlingsledare i pingstkyrkan hemma i Alingsås.De berörda parterna är dock fåordiga om orsakerna bakom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Strax innan Gunilla Gomér offentliggjorde att hon skulle gå över från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna så avsade hon sig sina uppdrag i pingstkyrkan i Alingsås. Hon var då äldste, eller församlingsledare som är ett ord som också används.

– Vi respekterar hennes önskan, säger församlingens föreståndare Marcus Örebäck.

Han berättar att det var Gunilla Gomér som själv valde att avsäga sig sina uppdrag i församlingen. Hon är fortfarande kvar som medlem och pastorn säger att relationen dem emellan är god.

Men speciellt pigg på att prata om orsaken till att Gunilla Gomér inte längre är församlingsledare är han inte, utan tycker att hon får svara för sina beslut själv.

Men kan man vara Sverigedemokrat och sitta som äldste i församlingen?

– Vi har inte tagit ställning till den frågan, utan hon har valt att avsäga sig sitt uppdrag, säger Marcus Örebäck.

– Vi är ingen partipolitisk organisation, man får rösta på vilket parti man vill. Alla tar sitt beslut. Men visst står vi för tunga värderingar när det gäller människans okränkbara värde, oavsett nationalitet och hudfärg. Men vi går inte in i partipolitiska diskussioner.

På församlingens hemsida har Marcus Örebäck dock innan valet varit tydlig med vad han anser om invandring till Sverige. Efter dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts tal om att vi ska öppna våra hjärtan för dem som söker skydd, mitt under valrörelsen, skriver han i sin ledare på församlingens hemsida:

– Det är hoppfullt när ledarna i de två största partierna i Sverige står upp för människor som flyr för sina liv.

När Dagen når Gunilla Gomér så säger hon att hon inte vill kommentera varför hon valt att sluta som församlingsledare, hon vill inte ens bekräfta att det är något som hon har gjort. Det enda hon kan tänka sig prata om i sammanhanget är när frågorna flyttas från hennes egen församling till frågor som rör sig på ett mer principiellt plan. Exempelvis hur kristna har reagerat på hennes partibyte.

– Jag har fått positiva reaktioner från lite oväntat håll, säger hon.

Hon menar att stödet för SD bland kristna i Sverige är vanligare än vad många vill tro, och det är något som olika kyrkor måste förhålla sig till framöver. Hon berättar också vad som kristna lockas av i SD:s politik.

– Eftersom Sverigedemokraterna är Israelvänliga och vill stoppa islamiseringen av Sverige, kan det ses som viktigare än det som påstås vara deras bruna historia.

Men det är väl ofrånkomligt att SD har sina rötter i nazismen?

– Det där vill jag inte kommentera. Men om de skulle ha det, då skulle jag så klart reagera. Jag tycker i alla fall att det är viktigt att vi har ett parti som vågar utmana islamiseringen av Sverige.

Motsätter sig SD:s grund

Andra personer inom pingströrelsen som vi pratat med säger att det inte är några problem att engagera sig politiskt, även om rörelsen som sådan inte tar ställning för eller emot vissa partier. Men som en del av en större internationell gemenskap så finns det många pingstvänner som motsätter sig den grundhållning som SD har.

Att en person som är församlingsledare väljer att hoppa av efter att ha bytt stol i andra sammanhang ses inte som märkligt, i och med att man samtidigt ruckar på det förtroende man har då man åtog sig uppdraget.

Fakta:

Gunilla Gomér

Gunilla Gomér var tidigare ordförande i Ja till livet, och aktiv i KD.

Förra veckan meddelade hon att hon bytt partitillhörighet till SD. I samband med det har hon också avsagt sig sitt förtroendeuppdrag i pingstförsamlingen i Alingsås.

Annons
Annons
Annons
Annons