Iran och Israel utkämpar en biblisk ordstrid

JERUSALEM. Iran och Israel utkämpar en biblisk ordstrid. Bråket har sin utgångspunkt i Esters bok och den just avslutade judiska helgen purim.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif anklagar den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu för att sprida lögner och förfalska de judiska heliga skrifterna. Detta sedan Netanyahu sagt att dagens Iran vill förgöra judarna precis som det bibliska Persien ville.

Iranska hot

Bakgrunden är den iranska ledningens upprepade hotelser mot Israel och Netanyahus många varningar för att det iranska atomprogrammet syftar till att skaffa kärnvapen.

”I syfte att sprida hycklande lögner mot en nation som har räddat judar tre gånger tar Netanyahu till falsk historia och förfalskning av Torah. Vanans makt”, skriver Zarif på Twitter.

Hänvisar till Purim

Tidigare hade Netanyahu i ett möte med den ryske presidenten Vladimir Putin hänvisat till den judiska helgen purim, som firas till minne av att den judiska drottningen Ester övertalade sin man, kung Ahasveros (Xerxes) av Persien, att skona judarna som fursten Haman ville utplåna. Netanyahu sade att Persien för 2 500 år sedan hade ”gjort ett försök att förgöra det judiska folket som inte lyckades”.

– I dag försöker Persiens arvtagare, Iran, krossa judarnas stat. Det säger det tydligast möjligt och skriver det på sina raketer, sade han vid mötet i Moskva.

Putin svarade att det där hände på 400-talet f Kr och ”att vi lever i en annan värld nu, låt oss tala om det nu”.

Netanyahu fortsatte att dra paralleller till den bibliska berättelsen när han talade till barn som firade purim i Jerusalem i lördags:

– I dagens Persien vill de också förgöra oss. Och inte heller i dag kommer de att lyckas.

Rasar mot Netanyahu

Flera iranska ledare rasar mot Netanyahus uttalanden. I en bilaga till sitt Twitterinlägg skriver utrikesminister Zarif att Esters bok skildrar hur kung Xerxes räddar judarna från Hamas mordiska planer. Hans historieskrivning skiljer sig från den judiska; i den judiska berättelsen är Ester hjältinnan som med hjälp av sin skönhet och visdom övertalar Ahasveros (Xerxes) att skona judarna sedan han först gått med på Hamans planer.

Dessutom räddade kung Kyros den store judarna från den babyloniska fångenskapen och det moderna Iran tog emot judiska flyktingar under Förintelsen, skriver Zarif.

Purim

Den judiska helgen purim infaller vanligen i mars. Den firas till minne av hur judarna i Persien räddas från döden under kung Ahasveros (Xerxes den store) styre, enligt Esters bok i Bibeln.

Drottning Ester, som är judinna, lyckas få sin make Ahasveros att avstyra fursten Hamans planer på att utrota judarna i det persiska riket. I stället blir Haman hängd och kungen utfärdar ett nytt påbud som tillåter judarna att ta till vapen mot sina fiender

Annons
Annons