Iran stoppar fotbollsspelare efter match mot israeler

Två av det iranska fotbollslandslagets spelare stoppas på livstid från att spela för nationen, efter att de spelat mot ett israeliskt lag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Landslagskaptenen Masoud Shojaei och hans lagkamrat Ehsan Haji Safi kommer aldrig mer att få spela för landslaget. Det beskedet kom på torsdagen från Irans regering.

– Det är helt säkert att Masoud Shojaei och Ehsan Haji Safi aldrig kommer erbjudas att delta i det nationella fotbollslaget på grund av att de överträtt den röda linjen, sa biträdande idrottsminister Mohammad Reza Davarzani på iransk tv på torsdagen, rapporterar New York Times.

Får inte möta israeler

Den ”röda linje” ministern syftar på handlar om att de båda fotbollsspelarna deltog i en match för deras grekiska klubblag Panionios mot israeliska laget Maccabi Tel Aviv i förra veckan. Iran erkänner inte nationen Israel och landets islamistiska regim tillåter inte idrottare som representerar nationen att tävla mot israeler. Tidigare har det bland annat lett till att en iransk deltagare i OS i Rio de Janeiro förra året drog sig ur judotävlingen för att slippa riskera möta en israel.

"Respektlöst mot martyrer"

Ministerns uttalande gjordes efter att det iranska parlamentets utrikesutskott i söndags fördömt de båda spelarna efter ett extrainsatt möte. Utskottets talman Hossein Naghavi-Hosseini kommenterade beslutet för nyhetsbyrån Mehr:

– Att gå med på att delta i en match mot idrottare från en regim som inte gett mänskligheten något annat än ockupation, mord, aggression och förräderi är respektlöst gentemot de tusentals martyrernas rättigheter och mot de fördrivna och de som lider på grund av den ockuperande sionistregimen, sa talmannen enligt New York Times.

Kan stoppas av Fifa

Men inte alla iranier sympatiserar med regimens hårda attityd mot Israel och agerandet mot de egna landslagsspelarna.

”Jag önskar av hela mitt hjärta att Fifa ska stoppa Iran från att delta i VM för att de uteslutit Shojaei och Haji Safi”, skriver iraniern Hushang Mirza på twitter, enligt New York Times. Det internationella fotbollsförbundet Fifas regler förbjuder nationer från att på politiska grunder påverka landslagen. Fifa har ännu inte gett någon kommentar till Irans agerande.

Från Israel hyllas de båda iranska fotbollsspelarna: ”Bra gjort av Masoud Shojaei och Ehsan Haji Safi som bröt tabut att inte delta i matcher mot israeliska idrottare”, skriver israeliska UD på twitter, noterar AP.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Annons