Irlands abortlag liberaliseras

Irlands parlament röstade ja till att tillåta abort i livshotande situationer, när kvinnans liv är i fara eller när det föreligger självmordsrisk.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förslaget bifölls på fredagsmorgonen med 127 röster för och 31 emot.

Den historiska omröstningen skedde efter långa diskussioner bland de folkvalda och frågan har under flera månader präglat samhällsdebatten i det strängt katolska landet.

Flera medlemmar i premiärminister Enda Kennys parti Fine Gael har protesterat mot regeringens planer att mjuka upp abortlagen. Europaministern, Lucinda Creighton, som tidigare ansetts som en möjlig kandidat till partiledarposten för Fine Gael, avgick på torsdagen sedan hon vägrat att rösta för en lagändring.

Lagändringen innebär att kvinnor ska ha rätt till abort om graviditeten innebär reell fara för deras liv. En värdering av risken ska göras av läkare i varje enskilt fall.

Rätten till abort gäller också om det är fara för att kvinnan tar sitt eget liv. Det var i synnerhet det inslaget som provocerat abortmotståndarna.

Kvinnor som utsatts för våldtäkt eller incest har fortsatt inte rätt till abort.

- Lagändringen innebär ett fruktansvärt brott mot landets hjärta och själ, sa Rita Daly (56) som stod med en bild på ett aborterat foster utanför parlamentet natten till fredagen.

Många är dock nöjda med lagändringen:

- Rollen den katolska kyrkan haft har splittrat Irland och nu har den fått ett slut, sa Elanor White (21).

Redan 1992 slog Högsta domstolen fast att kvinnor har rätt till abort om deras liv hotas av graviditeten. Men först nu kommer lagändringen.

alkohol i kyrkan
Annons
Skogsbränderna
Annons