IS tar på sig terrordåd i Paris där en polis dödades

En polis dödades, två skadades, då en man öppnade eld i centrala Paris, bara några dagar innan presidentvalet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Människor sprang för sina liv på den välbesökta paradgatan Avenue des Champs-Élysées när mannen klev ur sin bil och öppnade eld med automatvapen mot ett polisfordon vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Därefter rörde han sig vidare till fots innan polis besvarade elden och han sköts till döds. Förutom de två skadade och den dödade polisen träffades en utländsk kvinnlig turist av splitter och fick lindriga skador. Den 39-årige misstänkte gärningsmannen är känd av säkerhetspolisen sedan tidigare, och han sköts ihjäl av polisen.

Beröm till polisen

Polisens snabba agerande hyllas nu efter attacken.

– Pliktkänslan hos våra poliser i natt har avvärjt en massaker. De förhindrade ett blodbad på Champs-Élysées, säger inrikesminister Matthias Fekl.

Champs-Élysées, en aveny i Paris hjärta kantad av restauranger och butiker, liknade mer en krigszon än ett turiststråk efter attacken. Hundratals poliser med automatvapen, hjälmar och skottsäkra västar, spärrade snabbt av området samtidigt som närliggande tunnelbanestationer stängdes av.

Valspurten avstannar

Strax efter dådet tog terrororganisationen IS på sig attacken. Allt detta bara några dagar innan det franska presidentvalet, och den planerade valspurten sätts nu på paus, på initiativ av kandidaterna själva. Istället kommer vissa av kandidaterna att hålla tal, utifrån de nya förutsättningar som råder.

Gärningsmannen som gripits är fransman, bosatt i Paris. Han greps tidigare i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men i brist på bevis blev han frisläppt.

TT/Jacob Zetterman

Rösta på årets förebild!

Rösta på årets förebild!

  • Micael Grenholm, arbetar ideellt bland tiggare, genom sin organisation Stefanushjälpen.

  • Eivor Nordin, har i 25 år sytt och stickat babykläder till nyblivna mödrar världen över.

  • Kenneth Skoogh, har arrangerat populära hockeyläger där många unga spelare fått höra om Jesus.

  • Mariella Issa, samlar in pengar och hjälper barn, äldre och änkor på plats i det krigsdrabbade Syrien.

Klicka på bilderna för att läsa mer om respektive kandidat.
Annons
Annons
Kyrkomötet
Annons
Annons