Israel på randen till krig på två fronter

Våldet i Gaza och södra Israel flammar upp igen – och upptrappningen kan leda till fullskaligt krig.Samtidigt fortsätter det syriska inbördeskriget att sprida sig till den israeliska sidan.En syrisk artillerigranat slog ned på Golan i går och Israel besvarade elden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mer än 100 palestinska raketer har träffat Israel under tre dagar och minst sex palestinier har dödats i Gaza av israelisk artillerield under samma period. Det är ett nytt utbrott i den eviga våldscykeln där det är svårt att hålla reda på alla vapenvilor, oftast frammedlade av Egypten, som bryts innan de hinner börja.

Också nu försöker Egypten medla. Det återstår att se om resultatet blir stabilare än tidigare när den nya egyptiska regimen griper in för första gången. Egypten regeras i dag av Muslimska brödraskapet, moderorganisation till Hamas som styr Gaza.

Mitt i en valkampanj

Ledande israeliska politiker och kommentatorer manar till hårdare tag mot Gaza för att få stopp på raketbeskjutningen. Israel befinner sig mitt i en valkampanj, vilket ytterligare pressar landets ledning när 100 000-tals människor i södra delen av landet sitter i skydds- eller säkerhetsrum.

– Världen måste förstå att Israel inte kommer att sitta overksamt när man försöker attackera oss. Vi är redo att ge en mera intensiv respons, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Upptäckte tunnel från Gaza

Den nya upptrappningen började i torsdags när israeliska trupper upptäckte en tunnel som palestinier hade grävt under gränsstaketet in på den israeliska sidan. Israel misstänkte att tunneln skulle användas för att kidnappa en soldat, precis som skedde när Gilad Shalit fördes bort 2006. En bomb i tunneln detonerade och skadade en soldat.

I en annan incident samma dag dödades en tolvårig palestinsk pojke av en israelisk stridsvagnsgranat. Pojken, som spelade fotboll, hade hamnat i korseld mellan israeliska trupper och beväpnade palestinier.

Sedan följde attackerna slag i slag. Palestinier sköt en raket mot en stridsvagn inne i Israel, fyra soldater skadades. Israel sköt mot palestinska militära mål i Gaza, men också civila mål träffades. Palestinier avlossade raketer mot städer och samhällen över hela södra Israel. Israeliskt artilleri sköt in i Gaza.

Ungefär så började utvecklingen som ledde till Israels stora offensiv mot Hamas vintern 2008-2009. Också den gången under en valkampanj.

Ingen vill ha krig

Israel vill inte ha krig. Hamas vill inte ha krig. Egypten vill inte ha krig. Och ändå har blodspillan och den ökade raketbeskjutningen vid gränsen Israel-Gaza fört alla sidor till randen, skriver den engelskspråkiga nättidningen Times of Israel.

Samtidigt kan Israel stå på randen av ett krig också i norr. Vad många länge har fruktat – att det syriska inbördeskriget ska spilla över i grannländerna – verkar nu bli verklighet. Sedan länge förekommer beskjutning över den syrisk-turkiska gränsen. Nu skjuter också syrier och israeler på varandra.

Första skotten sedan 1973

Gränsen mellan Syrien och de av Israel ockuperade Golanhöjderna har länge varit en av de lugnaste i regionen. Inte ett skott har avlossats där mellan syriska och israeliska trupper sedan kriget 1973. Men nu har projektiler slagit ned på den israeliska sidan sex gånger på en vecka.

Israel tror inte att Syrien avsiktligt skjuter på israeliska mål. Men man har gjort klart att det blir en kraftig motreaktion, precis som i Turkiet, om beskjutningen fortsätter. I söndags sköt Israel ett varningsskott, i går sköt man för andra dagen i rad.

Fakta:

  • Fakta: Gaza­remsan
  • Gazaremsan är 363 km2, med cirka 1,5 miljoner invånare (2007).
  • Den naturliga befolkningstillväxten i Gazaremsan är en av de högsta i världen (4 procent, 2003), och befolkningstätheten är mycket hög.
  • Närmare hälften av invånarna bor i flyktingläger.
  • I juni 2007 övertog Hamas med våld kontrollen över hela Gazaremsan.
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons
Annons
Annons