"Jag har tagit upp situationen för kristna"

Utrikesminister Carl Bildt har anklagats för passivitet rörande förföljelsen av kristna i norra Irak. Men i veckan tog han upp frågan på EU-nivå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Med anledning av den svensk-assyriska frilansjournalisten och Mellanösternexperten Nuri Kinos kommentar i Dagen att Carl Bildts och statsminister Fredrik Reinfeldts tystnad kring situationen i norra Irak "är skamlig" svarar nu Carl Bildt på Twitter.

"Jag har tagit upp situationen för kristna gång på gång. Senast med EU:s utrikesministrar i tisdags", skriver han.

Utökade sanktioner mot Ryssland efter flygkraschen i östra Ukraina stod högt på agendan när utrikesministrarna möttes i Bryssel. Men utöver krisen i Ukraina diskuteras också situationen för de kristna i Irak och den eskalerande konflikten i Gaza.

Dagens publisher Felicia Ferreria frågar på Twitter vad utrikesministrarna kan göra mer konkret när det gäller förföljelsen av kristna.

"Inga möjligheter i ISIL-områden. Men hjälp till regeringsbildning i Bagdad. Och sedan stabilisering", svarar Carl Bildt.

Utrikesministern medverkade också i fredagens P3 nyheter med Karlsten. I radioprogrammet sa han att Sveriges möjligheter att göra något för de utsatta i Irak är begränsade.

- Vi har ingen svensk armé som vi kan sända in i det här området, det vi kan göra är att stödja de internationella samfunden, som till exempel FN. Det handlar om att återetablera en irakisk stat som värnar om minoriteter, och som kan hävda sin auktoritet i de här utsatta områdena. Vi är hänvisade till FN:s diplomati i det här fallet.

Annons
Annons