"Jag var övertygad om att Antje skulle vinna i dag"

Kyrkoledare, religiösa företrädare och samfundsministern kommenterar valet av ny ärkebiskop.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Christina Odenberg, Svenska kyrkans första kvinnliga biskop och ­företrädare till Antje Jackelén i Lund:
- Det här är härligt, underbart och ljuvligt! Jag har hela tiden varit övertygad om att Antje skulle vinna i dag, hon har allt som en ärkebiskop ska ha. Hon är en duktig teolog, har erfarenhet från utlandet, är duktig på språk, har många internationella kontakter och församlingserfarenhet.

Lena Posner-Körösi, ordförande Judiska centralrådet:
- Jag känner Antje Jackelén för dåligt för att jag ska kunna uttala mig om henne som person. Men jag önskar henne lycka till och hoppas på en fortsatt lika god dialog med henne som med Anders Wejryd när det gäller respekten för den judiska gruppen.

Helena Benaouda, ordförande Sveriges muslimska råd:
- Jag vet egentligen bara att Antje Jackelén har varit biskop i Lund och kan därför inte säga så mycket mera. Men det är välkommet med en kvinnlig ärkebiskop i alla fall.

Stefan Attefall, samfundsminister:
- Jag hade välkomnat vem som helst som ny ärkebiskop, jag kan inte ha någon uppfattning om specifika kandidater. Jag har bara goda erfarenheter av mina kontakter med Antje Jackelén hittills och jag utgår från att vi får ett gott samarbete framöver.

Marie Willermark, ledare för Frälsningsarmén i Sverige:
- Jag har aldrig träffat Antje. Men rent generellt kan jag säga att ärkebiskopen är en tjänare åt kyrkan och att Kristus är kyrkans huvud. Jag vill be för henne och välsigna henne i det nya uppdraget.

Kjell Larsson, Missionsföreståndare Svenska alliansmissionen:
- Jag vill inte uttala mig om Antje som person eftersom jag aldrig har träffat henne, men vi hoppas så klart på ett fortsatt gott samarbete med Svenska kyrkan. När det gäller den debatt som har varit så har den visat att det är viktigt att vi definierar hur vi ser på kyrkan och kristen tro och att vi lyfter upp namnet Jesus.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons