Jesus står i centrum på Nyhemsveckan 2017

Varför krångla till det? När pingströrelsens Nyhemsvecka startar utanför Jönköping i helgen handlar det om Jesus.
– Gudsbilden kan bli skadad. Men Jesus är den gode herden, säger pastor Chatrine Carlson, en av talarna under konferensen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är en övervägande del församlingspastorer från den svenska pingströrelsen som i år talar under Nyhemsveckan. Mellan 10 000 och 20 000 människor brukar samlas under veckan i den stora idrotts- och konferenshallen i skogen utanför Mullsjö.

Temat för årets Nyhemsvecka är kort och enkelt: ”Det handlar om Jesus”.

Chatrine Carlson, en av årets bibellärare, delar sin tjänst som pastor med ansvar för diakoni i pingstkyrkan i Jönköping med att vara koordinator och inspiratör i den ekumeniska förböns- och själavårdsorganisationen Hel­­het genom Kristus.

– Jag har en stark passion för församlingen och sociala frågor. Och så ligger själavård, förbön och upprättelse av människor nära mig, säger hon i samtal med Dagen.

Själavårdande bibeltext

Chatrine Carlson berättar att hon för egen del har fått mycket hjälp inom Helhet genom Kristus. När hon på midsommaraftonens förmiddag tar sig an Jesusorden ”Jag är den gode herden” – då ser hon just en själavårdande bibeltext framför sig.

96990.jpg– Många människor i dag är sargade på olika sätt. Det möter vi också mycket i församlingsarbetet – inte minst när vi jobbar socialt. Det är inte så enkelt att Gud upplevs som den gode herden för alla av oss. Gudsbilden kan ha blivit skadad under livet och behöva upprättas och helas. Och detta kan också hänga samman med självbilden.

Tatta Lennartsson, pastor i Uppsala Pingst, och kopplad till Ibras internationella missionsarbete genom media, är en annan av fyra kvinnor som håller förmiddagens bibelundervisning vid Nyhemsveckan.

96991.jpg– Jag har ägnat hela mitt liv åt mission och församlingsbygget. Jag tror att grundbulten i den kristna tron är att vi ska bli fler. Vi är inte till för oss själva, säger Tatta Lennartsson.

Tillbaka till kärnan

Tatta Lennartsson finns med i konferenspresidiet och är glad för att det i år är ”back to basis” – tillbaka till kärnan – med ett Jesus­ord för varje dag. Något som präglar såväl barn-, ungdoms- som vuxendelen av konferensen. För egen del ska hon undervisa om Jesusorden ”Jag är vägen, sanningen och livet” på midsommardagen.

– Vi lever i en tid där sanningen har blivit relativiserad. Det är ganska kaxigt av Jesus att säga att han inte bara ”har” sanningen utan också ”är” den. Om han är vägen och sanningen blir det också en utmaning till efterföljelse. Det var detta Jesus ville skicka med sina lärjungar i sitt avskedstal.

En av årets få internationella gäster är lovsångsprofilen och talaren Mike Pilavachi från Storbritannien, grundare av ungdomsrörelsen Soul survivor. Han anländer redan under den stundande helgens ungdomskonferens. På midsommaraftonens kväll blir det konsert med australiensiska lovsångsbandet Planetshakers, som återigen gästar Nyhemsveckan.

Läs också: De undervisar på Nyhemsveckan 2017

Annons
Annons