Johan Gustafsson: Jag levde som muslim

I desperation bekände han sig till islam – för att köpa sig tid. Det berättade Johan Gustafsson när han i dag mötte pressen för första gången efter frigivningen från fångenskapen i Mali.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är ingen tvekan om att det finns ett stort sug att få höra Johan Gustafssons berättelse, efter sex år som kidnappad av muslimska extremister i Mali.

I en välregisserad presskonferens mötte han pressen för första gången. Med rader av kameror riktade mot sig och en bukett mikrofoner på bordet framför sig tog han med hela Sverige på sin resa, som startade med nyfikenheten att få se världen.

En resa som alltså slutade med att han, och några av hans vänner, blev kidnappade av en al-Qaida-relaterad grupp.

Tackade för förböner

Johan Gustafsson hade redan innan pressträffen i Stockholm gjort några få kommentarer till utvalda tidningar, bland annat har han tackat alla som skänkt honom en tanke, inklusive alla som lyft honom i sina förböner.

Han inledde också pressträffen med att återigen tacka alla som skänkt honom en tanke.

Johan Gustafsson är uppvuxen inom pingströrelsen, hans pappa är pensionerad pastor, men han är själv inte troende. Men under hela hans fångenskap har engagemanget i familjens hemförsamling varit stort. Hans föräldrar berättar för Dagen i samband med pressträffen att för dem har bönerna betytt oerhört mycket under fångenskapen.

– Tron har burit oss, säger Mari-Anne Gustafsson som är mor till Johan.

Känslosamt

Detaljerat, sakligt och ibland känslosamt, berättade sedan Johan Gustafsson om kidnappningen. Om processen att lära sig leva ett liv som fånge i öknen. Det handlade om hur man skyddar sig från såväl värme som kyla, hur man fixar hygienen samt hur han med tiden började hitta på saker att sysselsätta sig med.

Men det handlade också om att leva med ständiga dödshot.

– Vi blev tillsagda att be för våra liv, berättade han.

– Jag tänkte, det här är ingen bluff, det här kommer att verkställas.

Det var under de förutsättningarna som han valde att bli muslim.

– Det var en sista desperat åtgärd, säger Johan Gustafsson.

Konverterade för att köpa sig tid

Han konverterade för att rädda sitt liv, samt för att köpa sig tid. Och det fick också direkt praktiska konsekvenser, eftersom han efteråt fick större rörelsefrihet. Han slapp att vara fastkedjad och kunde gå runt med de andra i lägret. Han började leva i enlighet med deras rytm, och deltog i de dagliga bönerna.

– Jag gjorde som de, och om det sågs som trovärdigt, då kanske jag skulle bli frigiven, berättar han.

Trots att han deltog i bönerna säger Johan Gustafsson att han aldrig blev en del av gruppen, och även om han låtsades vara muslim så var det aldrig någon personlig övertygelse. Trots att han med tiden lärde känna sina kidnappare såg han dem ändå alltid som sin fiende.

"En sekt"

Johan Gustafsson beskriver gruppen som kidnappade honom som en sekt, och vill dra en skarp gräns mellan deras mer radikala tolkning av islam jämfört med lokalbefolkningen i övrigt, där han menar att stödet att införa sharialagar är svagt.

Han säger också att han har viss förståelse att unga killar ansluter sig, då de får tillgång till tuffa bilar, vapen, telefon samt "videoklipp där de alltid vinner".

Under pressträffen blev tydligt att "Mali-svensken" är begåvad med berättandets konst, och han lyckades fånga sina åhörare med sin berättelse.

I vissa lägen lät han känslorna komma fram, i en berättelse som spänner över såväl ilska, sorg som glädje. Men det stora leendet kom först fram i samband med frigivningen, och det första mötet med familjen på sex år.

Se också: TV: Johan Gustafssons föräldrar: Det är över nu!

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Annons