Judiska församlingen oroas över nazistmarsch vid synagoga

Nazisternas demonstration väcker starka reaktioner i Göteborg. Utanför domkyrkan kommer det samma dag att arrangeras en manifestation mot nazismen.
–  Vi har överlevare här, det är fruktansvärt att de ska tvingas möta nazister under Jom Kippur, säger Eva, som är medlem i den judiska församlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

GÖTEBORG. Den 30 september, då den judiska högtiden Jom Kippur firas, har nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått polisens tillstånd att tåga genom centrala Göteborg, från Svenska mässan till Gustaf Adolfs torg. Demonstranterna kommer inte bara att synas utanför Bokmässan, tåget kommer också senare att röra sig i närheten av stadens judiska synagoga.

”Okänsligt beslut”

I den judiska församling är många upprörda över att nazisterna fått tillstånd att demonstrera just under Jom Kippur.

– Jag tycker att beslutet är otroligt okänsligt. Vi har överlevare här, det är fruktansvärt att de ska tvingas möta nazister under Jom Kippur, och se dem marschera genom Göteborg, en stad man en gång flytt till undan nazismen, säger Eva, som är medlem i den judiska församlingen.

Vittnar om upprörda känslor

Hon sitter bredvid sin man David i församlingskontoret, som ligger alldeles intill synagogan i gult tegel. De är vanliga församlingsmedlemmar, och de uttalar sig inte officiellt för församlingen, men de kan vittna om de känslor som nu väcks hos många judar.

– Under Jom Kippur ägnar man dagen åt bön. Man har förberett sig genom att be dem om förlåtelse som man gjort någon oförrätt emot, för att sedan be Gud om förlåtelse. Det är ett djupt känslomässigt tillfälle, och det är ofattbart att då bli störd av nazister, säger Eva.

Hon är född i Sverige och David kommer från Sydafrika, men deras familjer är ändå hårt drabbade av Förintelsen. Ett stort antal av deras släktingar mördades av nazister. Många i församlingen har liknande släkthistorier, och oroar sig när nazister åter marscherar på gatorna.

– Det var så Hitler började, med små grupper som sedan blev mer synliga, säger David.

– Det är väldigt viktigt att vi är på vår vakt, säger Eva.

Det judiska centralrådet har överklagat polisens beslut att tillåta NMR:s demonstration. David och Eva hoppas att den överklagan hörsammas.

– Vi är oroliga för att det kan bli bråk. Här i Göteborg har överlevare blivit misshandlad på gatorna, säger Eva.

Stannar inte hemma

Men nazisterna kommer inte få dem att stanna hemma.

– Självklart går vi ändå, säger Eva.

Nazisterna kommer att möta protester den 30 september. Under förmiddagen hålls en manifestation mot hat och nazism utanför domkyrkan.

Flera författare, som Mattias Gardell, Maria Sveland och Ola Larsmo, kommer att läsa anti­nazistiska texter skrivna av bland andra Hannah Arendt, Primo Levi och Martin Luther King. Det kommer också att bli textläsning i moskéer och kyrkor mot nazismen under helgen. Det är bland annat domkyrkoförsamlingen och Göteborgs interreligiösa råd som står bakom manifestationen.

”En kränkning”

– Nazismen är ett så övertydligt exempel på kränkning av människovärdet och på hot mot religionsfrihet och yttrandefrihet. I Göteborgs interreligiösa råd så ser vi hur hot drabbar judiska församlingen, men också ett bredare hot mot andra minoritetstraditioner, säger prästen Henrik Frykberg, som är sekreterare i rådet.

Läs också: Marcus Birro: Att nazisterna får marschera är en fruktansvärd skam

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
Annons