Känd exorcist varnar för nytt ockult spel

Ett spel som går under namnet Charlie Charlie Challenge har fått en känd exorcist att reagera. "Andarna som är källan till den här praktiken kommer att besvära dem som spelar spelet", säger spanske prästen José Antonio Fortea i en intervju med Catholic News Agency.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Två pennor lagda i kors ovanpå varandra. En bit papper där man skrivit ja och nej i fyra rutor. Och så en besvärjelse: ”Charlie, Charlie, är du här?” Gravlik tystnad. Och så, plötsligt: En av pennorna börjar snurra och pekar på ett ja. ”Å nej! Han är här!” skriker en vettskrämd tonåring, lägger benen på ryggen – och springer för livet. Tätt åtföljd av en massa skrik från personen som filmar det hela med mobilen.

Detta är, på ett ungefär, innehållet i de talrika videoklippen som sedan en tid tillbaka översvämmar sociala medier och sprids mellan ungdomar över stora delar av världen. Fenomenet kallas Charlie Charlie Challenge och synes vara besläktat med klassiker som Anden i glaset, Svarta damen och, för att gå ännu längre tillbaka i tiden, förra sekelskiftets spiritistiska seanser, så populära i den av sysslolöshet uttråkade överklassen.

Mexikansk demon

Men i en globaliserad värld är även Charlie Challenge globaliserat. Enligt BBC har över två miljoner Twitteranvändare skrivit under hashtagen #CharlieCharlieChallenge. Och på Face­book kan man läsa varningar utfärdade av förfärade föräldrar i alltifrån Europa till Nordafrika och de båda amerikanska kontinenterna. Charlie påstås nämligen vara en mexikansk demon som genom leken bjuds in i rummet.

Nu har även en känd, och av Vatikanen auktoriserad, exorcist reagerat. Fader José Antonio Fortea, författare till storsäljaren ”Summa Daemonica”, varnar för följderna av den enligt honom allt annat än oskyldiga leken. Han menar att det ungarna håller på med är ockulta praktiker med syfte att upprätta kontakt med andevärlden – och att det kan straffa sig.

Han tror visserligen inte någon kommer att bli ”besatt”, men väl att demonerna, när de väl bjudits in ”kan stanna kvar ett tag”. Och att det hela kan resultera i att fler andar kan ta sig över och utsätta personen i fråga för oönskade konsekvenser, säger han till CNA.

Finns inga oskyldiga lekar

Flera medier har nappat på Charlierapporteringen. I brittiska The Indenpendent intervjuas katolske prästen Stephen MacCarthy:

– Jag vill påminna er alla att det inte finns sådant som oskyldiga lekar med demoner. Snälla, delta inte i detta, och låt bli att uppmuntra andra. Problemet med att öppna sig för demonisk aktivitet är att fönstret kan vara svårt att stänga.

För ett år sedan fick den Internationella sammanslutningen för katolska exorcister ett officiellt erkännande från Vatikanen. Då kallade sammanslutningens ordförande fader Francesco Bamonte de onda andarnas inflytande över människor för ”en dramatisk verklighet”, som underskattas och ignoreras.

Och rapporter visar att intresset för ockultism växer världen över. Det finns de som menar att det bottnar i att allt fler lämnar kyrkan och religionen men fortfarande har ett behov av en fördjupad andlighet. Tidningen Christianity Today skriver att ungdomarnas fascination av den mexikanska anden kan bero på att de faktiskt tror att onda andrar kan uppenbara sig - men att de inte längre tror på att Jesus kan göra detsamma.

”Kanske är också vi mer övertygade om en demons makt och inflytande, än vi är om vår Guds makt”, skriver redaktören Martin Saunders.

Annons
Annons