Kardinalen Anders Arborelius firas i direktsändning

På tisdag firas Anders Arborelius i sin hemförsamling med en direktsänd tacksägelsemässa.
– Det är en historisk händelse, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig vid Katolska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift, blev själv överraskad när han den 21 maj i utsågs av påve Franciskus till ny kardinal – den högsta hederstitel man kan få i Katolska kyrkan, efter själva påveämbetet.

Nyheten om att Sverige fått sin första katolska kardinal slog ned som en bomb och uppmärksammades även långt utanför kyrkan och den 28 juni kreerades kardinalen av Påven vid ett konsortium i Rom.

På tisdag den 15 augusti kommer den sällsynta utnämningen att firas med en högtidlig tacksägelsemässa. Tacksägelsemässan, som enligt katolska kyrkans praxis hålls i den nyblivne kardinalens egen domkyrkoförsamling St Eriks katolska domkyrka, startar 17.00 och kommer direktsändas i SVT.

– Kardinalsutnämningen var historisk och därmed blir även den här tacksägelsemässan en historisk händelse, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig vid Katolska kyrkan, till Dagen.

"Hör till med en ceremoni"

Hon berättar att tacksägelsemässan egentligen inte en absolut nödvändig ceremoni, men att det hör till för en nybliven kardinal. Redan vid utnämningen startade förberedelserna.

– Det blir ett tillfälle att tacka Gud för det som har hänt. Det kommer vara en mässa men med extra ceremoniella inslag, säger hon.

Kungahuset tackade nej

Inbjudan till mässan har bland annat gått till representanter från riksdagen, utländska diplomater och kungahuset. Kungahuset har dock tackat nej.

– Representanter från alla andra kristna samfund har också bjudits in eftersom biskopen alltid varit väldigt ekumeniskt aktiv, säger Kristina Hellner.

Inför tacksägelsemässan tillverkas just nu kardinalens nya vapen som kommer hänga på väggen bakom altaret i domkyrkan. Vid mässan kommer även församlingens nya domprost, Thanh Nguyen, att installeras och därmed efterträda den tidigare, Marian Jancarz, som går i pension.

Annons
Annons