KD: Har aldrig förnekat det etiska dilemmat

Medan Sverigedemokraterna flyttar fram sina positioner i abortfrågan, menar Kristdemokraterna att partiet aldrig ändrat principiell ståndpunkt.– Det etiska dilemmat har vi aldrig förnekat, säger Anders Andersson, socialpolitisk talesperson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristdemokraterna – som på 1960-talet bildades som ett abortkritiskt parti – kritiseras med jämna mellanrum från partiets värdekonservativa falang för att ha övergett engagemanget i abortfrågan.

– Vår vision är hela tiden att förebygga oönskade graviditeter och att ge stöd åt den som blivit ofrivilligt gravid att kunna fullfölja graviditeten, säger Anders Andersson (KD).

Men att föreslå en ändring av lagstiftningen är inte aktuellt, och Andersson tycker att det är farligt att hamna i vecko-gränsdiskussioner som Sverigedemokraterna vill lyfta.

– En abort blir inte mindre etiskt komplicerad om den utförs i vecka 10 eller vecka 18. Det är ett lika stort trauma för kvinnan ändå, säger han.

I stället hävdar han att partiets fokus ligger på ekonomiskt stöd till unga föräldrar, så att de av det skälet inte ska behöva motivera en abort. Sedan i januari har grundnivån i föräldraförsäkringen höjts från 180 till 230 kronor.

– Detta har vi markerat som en oerhört viktig del i vår satsning. Man ska slippa ha ekonomiska argument när man tar ställning till om man ska bli förälder eller inte, säger Anders Andersson.

Underkänner resonemanget

Men Eva-Lena Jansson (S), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott underkänner Anders Anderssons argumentation.

– Om motivet med höjningen av föräldrapenningen var att färre skulle göra aborter är det ett oerhört cyniskt resonemang. Jag tror inte en kvinna gör abort av ekonomiska skäl och det borde Anders Andersson begripa, säger hon.

Julia Kronlid (SD) är den enda riksdagsledamot som på senare tid motionerat om en sänkning av abortgränserna. Hon tycker att Kristdemokraterna blivit för försiktiga i frågan och ser sitt engagemang som en chans att locka över missnöjda KD-väljare.

– Det besvärar säkert KD när de ser att vi lyfter abortfrågan. Men vi hade aldrig drivit en sådan här känslig fråga om vi inte trodde på den, säger hon.

alkohol i kyrkan
Annons
Skogsbränderna
Annons