KD-ledaren Forssmeds lovtal till församlingarna

Den vikarierande KD-ledaren Jakob Forssmed höll ett hyllningstal till Sveriges alla troende, då han talade under Järva-veckan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Partiledare efter partiledare har radat upp sig under Järvaveckan, som pågår just nu i Stockholms norra förorter. Det är utspel, löften och åtgärdspaket dag efter dag.

På fredag var det Kristdemokraternas tur att ta över den politiska stafettpinnen, och dess vikarierande partiledare Jakob Forssmed höll ett tal på kvällen där religionen sattes i förarsätet.

Insprängt bland politiska frågor som sänkta skatter och bättre villkor för barnfamiljer kom lovtalet till Sveriges alla religiösa grupperingar.

– I civilsamhällets familjer, föreningar och församlingar möter vi varandra. Där föds inte rädsla och hat, utan framtidstro, inledde Jakob Forssmed, för att några meningar senare återknyta till ämnet.

– Förresten. Sa han församlingar, sa han retoriskt om sig själv.

– Ja, tänk att han sa det. Tänk att jag uttalade att församlingar: kristna, judiska, muslimska och andra, kan ha något att bidra med i dagens moderna samhälle.

Tro är viktigt

Jakob Forssmed fortsatte med att i sitt partiledartal ta upp att tro är något som är viktigt för många, men samtidigt något som hela tiden misstänkliggörs.

– Ett av människans djupaste behov, det andliga, ska göras suspekt och farligt. Särskilt om det tar sig kollektiva uttryck. Där välfungerande konfessionella friskolor och förskolor ska stängas. Inte för att de är dåliga, utan för att de som driver dem är troende.

Religion får ej förtrycka

Jakob Forssmeds lovtal till religion kom dock med fotnoten att "vi inte ska visa förståelse för den som genom religiösa tolkningar eller i religionens namn vill förtrycka eller begränsa någon".

Men huvudpoängen var inte att varna för religiös extremism, utan att peka på att troende människor gör en viktig insats i dagens Sverige, och KD-ledaren målade upp bilden att religion borde ses som en positiv kraft.

– I Sverige vill vi helst tänka bort tro och religion helt och hållet. Det är bekvämast så, löd Jakob Forssmeds tal.

– Men det är ett faktum att mycket av det integrationsarbete som fungerar bäst i Sverige i dag, mycket av det arbete som når längst in i samhällets skuggsida, det sker tack vare, inte trots, kyrkor och samfund.

Annons
Annons