KD:s partistyrelse svänger i frågan om homoadoptioner

Homosexuella par ska kunna få adoptera. KD:s partistyrelse vill att partiet ändrar sig i frågan, och kommer att föreslå en ny politik då riksting hålls i oktober. Räkna med debatt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Partiledaren tycker en sak, partiet en annan. Så såg det ut förra veckan, då Ebba Busch Thor frågades ut under Pride-veckan i Stockholm. Där sa hon att hennes personliga åsikt var att homosexuella ska ha rätt att adoptera, något som Kristdemokraterna motsatt sig hittills.

Nu ser det ut som om partiledaren också kommer att få med sig partiet i den här frågan, för nu har också partiledningen svängt.

– Vi har i partistyrelsen föreslagit att vi ska ändra partiets hållning i den här frågan, även om det ännu inte är offentliggjort, säger Emma Henriksson, andre vice partiordförande.

– Därmed ställer vi oss bakom den lagstiftning som finns i dag, att det inte ska finnas någon restriktion för homosexuella personer att bli prövade som adoptivföräldrar.

Ny hållning

Emma Henriksson berättar att partistyrelsens nya hållning kommer att presenteras inför rikstinget i oktober. Det är i ett svar på en motion från Samuel Körner Lilja, KDU-ordförande i Lund, handlingar som ännu inte är offentliga.

Om det innebär att partiet kommer att gå på partistyrelsens linje återstår att se.

– Det är alltid rikstinget som är vårt högsta beslutande organ, men partistyrelsen är tydlig att vi bör ändra ståndpunkt, säger Emma Henriksson.

För beslutet lär inte klubbas igenom utan protest.

– Jag tycker att det är ett dåligt ställningstagande, säger exempelvis riksdagsledamoten Tuve Skånberg, då han får höra om partistyrelsens svängning.

– Det här innebär att vi skulle få en ny inriktning på kristdemokraternas familjepolitik. Hittills har vi alltid satt barnets bästa först. Om vi nu ska ändra på det måste det till en ordentlig debatt.

Tuve Skånberg kallar frågan om homosexuellas rätt att adoptera för en ”vattendelare”, och ändrar sig partiet här kan man säga att KD börjat bedriva en mer hbtq-vänlig politik. Och det är en utveckling som veteranen Skånberg inte vill se.

Han beklagar sig också över att Ebba Busch Thor framför sin egen åsikt, inte partiets, när det handlar om homoadoptioner.

– Som partiledare ska du försvara partiets politik. Innan politiken har ändrats så är det den politik vi beslutat om hon ska stå för, säger han.

Ett argument han för fram emot internationella homoadoptioner är att ett barn som mist båda sina föräldrar ska ha rätt att i mottagarlandet få bästa tänkbara förutsättningar.

– Det innebär en mamma och en pappa.

Inte sämre

En partikamrat som står för en annan hållning är Erik Slottner, ersättare i partistyrelsen, som menar att det inte finns något som tyder på att adopterade barn skulle få det sämre hos ett homosexuellt par.

Han menar att KD varit inne på en längre resa, där partiet blivit ett mer hbtq-vänligt parti. Pride-utfrågningen av Ebba Busch Thor förra veckan är bara ett av flera bevis på det.

– Processen har pågått länge, men har eskalerat i och med det nya presidiet. Det här signalerar att det är en pågående förändring, vilket jag tycker är bra, säger han.

Samtidigt är han medveten om att det finns stora skiljelinjer inom partiet, och räknar med att frågan om homosexuellas rätt att adoptera kommer att bli omdebatterad i oktober, då KD samlas för riksting i Västerås.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Annons
Annons
Annons
Annons