KD vill ta bort pappamånaderna

Kristdemokraternas partifullmäktige beslutade på fredagen att arbeta för att pappamånaderna ska försvinna. Beslutet går tvärt emot partiets kvinnoförbund som nyligen ställde sig bakom ett krav på en extra pappamånad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt TT säger partiledaren Göran Hägglund att det var "en handfull" som var emot förslaget i partifullmäktige, men att det inte gick till rösträkning.

”Mammor och pappor känner sina barns behov bättre än politikerna. Därför ska vi låta föräldrarna bestämma”, säger han i ett pressmeddelande.

Men kvinnoförbundets ordförande Maria Fälth menar att dagens pappamånader inte innebär något tvång.
"Att försöka nå ett så jämställt uttag av föräldraförsäkringen som möjligt är viktigt, inte främst för att det skulle höja kvinnors löner och pensioner, utan huvudsakligen för att barnen mår bäst av detta", skrev hon häromdagen i en debattartikel på Svd.se.
Och trots beslutet i partifullmäktige lovade hon efteråt att fortsätta arbeta för öronmärkta pappamånader.

Fredagens beslut innebär samtidigt att ytterligare 30 dagar med föräldrapenning införs och att dessa ska kunna sparas tills barnet är 18 år. Dessutom höjs grundnivån i föräldraförsäkringen från 180 till 250 kronor per dag samtidigt som och en generell graviditetspeng införs under den sista månaden av graviditeten.

Annons
Annons
Annons
Annons