Kidnappad hjälparbetare från Örebroorganisation frisläppt

Kvinnan som arbetade för svenska Operation Mercy när hon kidnappades i Afghanistan i maj har släppts fri, meddelar hjälporganisationen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Det är med stor glädje som vi kan bekräfta att vår finska kollega, som fördes bort den 20 maj, är frigiven. Vår kollegas välbefinnande utvärderas vid denna tidpunkt", skriver Operation Mercy i ett pressmeddelande.

Finlands utrikesdepartement var först med att rapportera om frigivandet. "Hon är i säkerhet. Hennes anhöriga ber om att deras privatliv ska respekteras", skrev departementet på Twitter några timmar tidigare.

Det var på kvällen den 20 maj som beväpnade män stormade det hus i Kabul där två anställda vid Operation Mercy bodde. En tysk kvinna mördades, samtidigt som den finska kvinnan försvann. Vid tillfället mördades också en afghansk vakt.

Tackar afghanska myndigheterna

"Vi sörjer fortfarande också vår tyska kollega och den afghanska husvakt som dödades i den inledande attacken mot våra kollegors hem i Kabul. Våra böner och tankar fortsätter att vara med båda familjerna samtidigt som vi alla hanterar denna tragiska förlust", skriver Operation Mercy, som samtidigt förklarar att organisationen, av respekt för de berörda personernas integritet, inte kommer att kommentera några namn eller säga något ytterligare om kidnappningen.

"Vi vill tacka dem som arbetat outtröttligt för att säkerställa vår finländska kollegas säkra återvändande. Vi tackar särskilt de afghanska myndigheterna och Afghanistans folk som har skänkt värme, omsorg och medkänsla, inte bara under denna svåra tid, utan under de senaste 16 åren sedan Operation Mercy började arbeta i Afghanistan."

Hjälper fattiga i högriskländer

Operation Mercy är en trosbaserad internationell bistånds- och utvecklingsorganisation som fokuserar på att hjälpa fattiga och marginaliserade människor i Centralasien, Mellanöstern och Nordafrika.

Trots att Operation Mercy bedriver verksamhet i elva länder varav högriskländer som Afghanistan, Iran, Jordanien, Jemen och Sudan har något liknande aldrig drabbat dess medarbetare.

Den finska kvinnan hade varit i Afghanistan i tre månader när överfallet ägde rum.

– Vi jobbar dygnet runt för att hon ska kunna återvända hem, sa talespersonen Cathy Stanley till Dagen i juni.

Tystlåtna om arbetet för finländskan

Finländsk, tyska och afghansk polis har samarbetat i utredningen av fallet, men myndigheterna har varit väldigt tystlåtna om försöken att få finländskan fri.

I juni berättade Cathy Stanley för Dagen att Operation Mercy arbetade utifrån en fastslagen åtgärdsplan. Men av säkerhetsskäl ville hon inte gå in på några detaljer.

Efter överfallet den 20 maj har Operation Mercys afghanska kontor varit stängt. Arbetet i landet har däremot fortsatt.

Annons
Annons