Kidnappade Johan Gustafsson frigiven – återförenad med familjen

Efter fem och ett halvt år i fångenskap har den kidnappade svensken Johan Gustafsson släppts. På måndagseftermiddagen landade han – med regeringsplanet – på Arlanda där han möttes av sin familj.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Så snart nyheten om frisläppandet av Malisvensken Johan Gustafsson, 42, blev känd formligen exploderade det av kommentarer på Facebook och i andra sociala medier. Flera riktade sin tacksamhet direkt till Gud. Mer än 2 000 dagar har gått sedan Johan Gustafsson kidnappades al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim i Mali 2011.

Under den tiden har han varit föremål för många människors böner och i en Dagenintervju sommaren 2015 berättade hans föräldrar, Göran och Mari-Anne Johansson, att familjen lagt Johan i Guds händer

Glädje och tacksamhet från många håll
Detaljerna kring frisläppande är ännu inte kända, men glädjen och tacksamheten delas av många. Utrikesminister Margot Wallström var den som bekräftade nyheten i ett uttalande några timmar innan Johan Gustafsson kunde sätta fötterna på svensk mark igen:
”Med enorm glädje kan jag meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återförenas med sin familj. Det är efter samarbete mellan UD, polisens nationella operativa avdelning, svenska och utländska myndigheter som vi nått fram”.

– Jag har redan pratat med Johan och han var vid gott mod och överväldigad av allt som händer, säger utrikesministern vidare till Sveriges Radio Ekot.

Glädje från politiska ledare

Centerledaren Annie Lööf var en av de första att uttrycka sin glädje över besked.
”Vilket rörande och glädjande besked. Johan Gustafsson, från Värnamo, är på väg hem till familjen. Välkommen hem, Johan”, skriver hon på Twitter.

Även Liberalernas utrikespolitiske talesman Birgitta Ohlsson uttrycker sin tacksamhet i Twitterflödet.

Carl Bild twittrar: ”Oerhört glädjande att Johan Gustafsson är fri. Inget enstaka ärende tyngde och bekymrade mig mer som utrikesminister. Tack till alla.”

Hjälporganisationen: ”Extremt glad”
Imtiaz Sooliman som leder den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG), som tidigare arbetat med att få Johan Gustafsson frisläppt, fick reda på nyheten genom svenska medier.
– Jag är extremt glad att han är fri, men vi hade ingenting med frisläppande att göra, säger han till TT.
Så vitt Imtiaz Sooliman vet har inte den sydafrikanske medfången släppts.

Läs också: Johan till familjen i terroristernas video: Sitt inte och vänta på mig

Johan Gustafssons pappa Göran Gustafsson vill inte kommentera uppgifterna om frisläppandet för TT.

– Jag vill just nu inte prata, jag kan inte göra det. Du får ursäkta mig, sa Göran Gustafsson.

Kidnappad i fem och ett halvt år 

I maj i år hade Johan Gustafsson suttit kidnappad i 2 000 dagar. Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) har försökt att få honom fri, men uppgett att man nått en återvändsgränd med kidnapparna.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons