Kippa-vandring i Umeå för att stödja judar efter nazistiska trakasse

Judiska Centralrådet arrangerar en kippa-vandring i Umeå nu på söndag, i solidaritet med Judiska Föreningen i Umeå som utsatts för trakasserier.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Judiska Föreningen beslutade i början av april att stänga ner all verksamhet tills vidare, efter att bland annat klistermärken med Hitler på satts upp på lokalens port. Nu arrangerar Judiska Centralrådet en kippa-vandring för alla som önskar visa solidaritet med föreningen.

– Det som har skett i Umeå är fruktansvärt - när man skrämmer en grupp till tystnad på det här viset. Vi vill visa vår solidaritet med föreningen, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska Församlingen i Stockholm och i Judiska Centralrådet.

Visa solidaritet med judar

Kippa-vandringar har tidigare med stor framgång använts som ett sätt att visa solidaritet med judar i Sverige i bland annat Malmö och Stockholm. I Umeå samarbetar Judiska Centralrådet med kyrkorna, kommunen och även med det interreligiösa rådet.

– Vi gör det tillsammans med dem, berättar Aron Verständig, som säger att han tror att uppslutningen på söndag kan bli god.

– Min känsla är att det finns en stor upprördhet i civilsamhället över att nynazismen har fått det här utrymmet.

"Viktigt att polisen griper skyldiga"

Det är viktigt, menar han, att polisen agerar och kan gripa de som är skyldiga i det här fallet. Han pekar också på kommunens ansvar att se till att det finns en lokal där Judiska Föreningen kan fortsätta sin verksamhet.

Diskuterar lokalfrågan med kommunen

I morgon fredag hålls ett möte i kommunen där lokalfrågan ska diskuteras tillsammans med Judiska Föreningen.

På söndagens manifestation talar bland andra Aron Verständig, kyrkoherde Kenneth Nordgren, kommunalrådet Margareta Rönngren (S) och Anders Ågren, kommunalråd (M).

Manifestationen utgår från Vänortsparken kl. 14.00. Kippor kommer att delas ut till dem som önskar bära kippa och inte har med egen.

Annons
Pastorn funnen död
Annons